Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept)
	        Autor receptu: andys
	         
	        
	        Raz som ochutnala výborné rezance so šafranovou omáčkou v jednej reštaurácii a odvtedy som hľadala a kombinovala rôzne recepty, kým nevzniklo toto jedlo. 
| 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	30 minút príprava  | 
				  	  
				  	30 minút tepelná úprava  | 
Postup
- Pripravíme si suroviny: 
 - Polovicu balenia špenátového pretlaku necháme celkom rozmraziť. Pretlak zmiešame s vajíčkami a soľou.
 - Pomaly prisýpame múku a spracujeme na tuhé cesto. 
 - Cesto poriadne vymiesime do bochníka. 
 - Bochník rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme a nakrájame na široké rezance, ktoré necháme trošku vysušiť. 
 - Pripravíme si smotanovo-šafranový krém: v hrnci necháme variť biele víno. Keď sa polovica odparí, prilejeme 500 ml vody. Necháme zovrieť. 
 - Na panvici si pripravíme z masla a múky zápražku, ktorú pražíme do zlatista. 
 - Zápražku spojíme s vriacim vínom a vodou. 
 - V mažiari si podrvíme šafran (dve balenia). Môžeme dať na chvíľku zohriať do rozohriatej rúry, vynikne tak jeho farba a chuť.  
 - Šafran nasypeme do omáčky, prisolíme...
 - a napokon dolejeme smotanou na šľahanie. Krátko povaríme. 
 - Pred dokončením šafranovo-smotanového krému si v osolenej vode uvaríme rezance (aby sa dovarili zároveň s krémom). Podávame ako samostatné jedlo či prílohu k rybám alebo mäsu. Dobrú chuť :) 
 - Niečo o šafrane:
- omáčku (aj akékoľvek iné jedlo) po pridaní šafranu varíme veľmi krátko, aby pokrm nezhorkol,
- v receptoch je potrebné dodržiavať stanovené množstvo, pretože vo vysokých dávkach je škodlivý,
- má využitie v slovenskej i medzinárodnej kuchyni (najmä španielskej a arabskej),
- v minulosti sa na Slovensku využíval oveľa častejšie ako dnes (na farbenie a dochutenie polievok, omáčok či cestovín),
- na Slovensku sa pestuje v oblasti Prievidze,
- patrí medzi najdrahšie korenia na svete.