Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: andys
Raz som ochutnala výborné rezance so šafranovou omáčkou v jednej reštaurácii a odvtedy som hľadala a kombinovala rôzne recepty, kým nevzniklo toto jedlo.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny:
- Polovicu balenia špenátového pretlaku necháme celkom rozmraziť. Pretlak zmiešame s vajíčkami a soľou.
- Pomaly prisýpame múku a spracujeme na tuhé cesto.
- Cesto poriadne vymiesime do bochníka.
- Bochník rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme a nakrájame na široké rezance, ktoré necháme trošku vysušiť.
- Pripravíme si smotanovo-šafranový krém: v hrnci necháme variť biele víno. Keď sa polovica odparí, prilejeme 500 ml vody. Necháme zovrieť.
- Na panvici si pripravíme z masla a múky zápražku, ktorú pražíme do zlatista.
- Zápražku spojíme s vriacim vínom a vodou.
- V mažiari si podrvíme šafran (dve balenia). Môžeme dať na chvíľku zohriať do rozohriatej rúry, vynikne tak jeho farba a chuť.
- Šafran nasypeme do omáčky, prisolíme...
- a napokon dolejeme smotanou na šľahanie. Krátko povaríme.
- Pred dokončením šafranovo-smotanového krému si v osolenej vode uvaríme rezance (aby sa dovarili zároveň s krémom). Podávame ako samostatné jedlo či prílohu k rybám alebo mäsu. Dobrú chuť :)
- Niečo o šafrane:
- omáčku (aj akékoľvek iné jedlo) po pridaní šafranu varíme veľmi krátko, aby pokrm nezhorkol,
- v receptoch je potrebné dodržiavať stanovené množstvo, pretože vo vysokých dávkach je škodlivý,
- má využitie v slovenskej i medzinárodnej kuchyni (najmä španielskej a arabskej),
- v minulosti sa na Slovensku využíval oveľa častejšie ako dnes (na farbenie a dochutenie polievok, omáčok či cestovín),
- na Slovensku sa pestuje v oblasti Prievidze,
- patrí medzi najdrahšie korenia na svete.