Špenátové rezance so šafranovo-smotanovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: andys

Raz som ochutnala výborné rezance so šafranovou omáčkou v jednej reštaurácii a odvtedy som hľadala a kombinovala rôzne recepty, kým nevzniklo toto jedlo.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:
  2. Polovicu balenia špenátového pretlaku necháme celkom rozmraziť. Pretlak zmiešame s vajíčkami a soľou.
  3. Pomaly prisýpame múku a spracujeme na tuhé cesto.
  4. Cesto poriadne vymiesime do bochníka.
  5. Bochník rozdelíme na tri diely. Každý diel vyvaľkáme a nakrájame na široké rezance, ktoré necháme trošku vysušiť.
  6. Pripravíme si smotanovo-šafranový krém: v hrnci necháme variť biele víno. Keď sa polovica odparí, prilejeme 500 ml vody. Necháme zovrieť.
  7. Na panvici si pripravíme z masla a múky zápražku, ktorú pražíme do zlatista.
  8. Zápražku spojíme s vriacim vínom a vodou.
  9. V mažiari si podrvíme šafran (dve balenia). Môžeme dať na chvíľku zohriať do rozohriatej rúry, vynikne tak jeho farba a chuť.
  10. Šafran nasypeme do omáčky, prisolíme...
  11. a napokon dolejeme smotanou na šľahanie. Krátko povaríme.
  12. Pred dokončením šafranovo-smotanového krému si v osolenej vode uvaríme rezance (aby sa dovarili zároveň s krémom). Podávame ako samostatné jedlo či prílohu k rybám alebo mäsu. Dobrú chuť :)
  13. Niečo o šafrane: - omáčku (aj akékoľvek iné jedlo) po pridaní šafranu varíme veľmi krátko, aby pokrm nezhorkol, - v receptoch je potrebné dodržiavať stanovené množstvo, pretože vo vysokých dávkach je škodlivý, - má využitie v slovenskej i medzinárodnej kuchyni (najmä španielskej a arabskej), - v minulosti sa na Slovensku využíval oveľa častejšie ako dnes (na farbenie a dochutenie polievok, omáčok či cestovín), - na Slovensku sa pestuje v oblasti Prievidze, - patrí medzi najdrahšie korenia na svete.