Slivkový koláč s bielkovo-mandľovým snehom fotorecept
Foto: elenas
Tento koláč pohladí Vaše chuťové bunky, je veľmi jemný, šťavnatý a lahodný. Jemné kokosové cesto, šťavnaté slivky a mandľová snehová pusinka sa krásne Zobraziť celý popisTento koláč pohladí Vaše chuťové bunky, je veľmi jemný, šťavnatý a lahodný. Jemné kokosové cesto, šťavnaté slivky a mandľová snehová pusinka sa krásne navzájom dopĺňajú. Je jednoducho skvelý.
porcií
príprava
na 180-190 °C
Suroviny
Cesto: | |
190 g zmäknuté |
|
150 g |
|
1-2 ČL (alebo 1 ČL vanilkového extraktu) |
|
5 ks |
|
5 PL |
|
1 ČL |
|
130 ml |
|
190 g |
|
1 ČL |
|
0,5 KL |
|
Plnka: | |
600-700 g |
|
2-3 PL |
|
1 ČL |
|
1 PL (alebo zemiakový) |
|
Snehová čiapočka: | |
5 ks |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
200 g |
|
1 ČL |
|
60-70 g (alebo mleté mandle) |
|
Postup
-
1
Mandľové lupienky opečieme na suchej panvici, necháme vychladnúť.
-
2
Zmäknuté maslo vyšľaháme na strednej rýchlosti s cukrom a vanilkovým cukrom alebo vanilkovým extraktom do biela, po jednom pridávame žĺtky, za každým dobré premiešame. Pridáme citrónovú kôru a kokos, premiešame. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a polovicu zmesi preosejeme do cesta. Trochu premiešame, pridáme vlažné mlieko a zvyšok múky. Premiešame už len vareškou aby sa suroviny spojili. Vznikne nám jemné cesto.
-
3
Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie (pre ľahšiu manipuláciu s koláčom odporúčam spraviť papierové pásiky aj na boky formy). Cesto dáme do formy a rovnomerne rozotrieme (môžeme rozotrieť trochu viac od stredu ku krajom, aby sa pri pečení nám korpus nevydul). Pečieme vo vyhriatej na 180 °C rúre cca 25 minút (či je to hotové vyskúšame špajdľou, musí byť suchá). Upečený korpus odložíme trochu chladnúť.
-
4
Pokiaľ sa mi piekol korpus som pripravila slivky. Slivky som umyla a odkôstkovala a nakrájala na hrubšie mesiačiky. Pridala cukor, vanilkový cukor a škrob, všetko spolu premiešala.
-
5
Potom som pripravila bielkovo-mandľový sneh. Bielky som vymiešala so soľou a citrónovou šťavou do mäkkej peny (šľahať treba začínať pri nízkych otáčkach, potom postupne pridávať). Postupne po lyžiciach som pridávala cukor, zakaždým dobré prešľahala mixérom už pri maximálnej rýchlosti do lesklého tuhého snehu (trvalo to celé asi 10-12 minút). Nakoniec som preosiala do snehu kukuričný škrob (Gustin), trochu ešte premiešala a pridala mandľové lupienky (trochu som ich rozdrvila rukou) a už ľahko zamiešala do snehu vareškou.
-
6
Rúru predhrejeme na 190 °C. Na upečený a trochu vychladnutý korpus vyložíme slivky. Na vrch rozotrieme snehovú čiapočku, lyžicou som urobila ozdobné „vlnky“. Koláč dáme do nižšej časti rúry a pečieme asi 25-30 minút.
-
7
Upečený koláč necháme asi 30-35 minút chladnúť, potom bočný diel opatrne odstránime a necháme vychladnúť úplne.
-
8
Môžeme podávať a vychutnávať jemnú a šťavnatú chuť tohto koláča. Dobrú chuť.
Ďakujem za milý komentár, určite ho zvládneš, je výborný. My mame radšej ovocné koláče, ako krémové, aj keď občas upečiem aj to.
Ďakujem pekne za komentár:)
Ďakujem pekne:) Slivky tento rok sa vydarili a je ich veľa, na trhu určite nájdeš.
Ďakujem za komentík:) Nám veľmi chutil, je veľmi jemný áž sa rozplýva na jazyku.