Segedínsky guláš fotorecept
Foto: macka78
Z času na čas si doprajeme dobrý segedínsky guláš, keď už sa pustím do varenia, tak nech je to aspoň z 2 kg mäsa Zobraziť celý popisZ času na čas si doprajeme dobrý segedínsky guláš, keď už sa pustím do varenia, tak nech je to aspoň z 2 kg mäsa :) nech ho je plný hrniec... No a nakoniec zistím, že aj tak je stále málo... Podelím sa s vami o recept, ktorý nám doma veľmi chutí... Možno sa niekomu recept zapáči a vyskúša ho...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,8 - 2 kg |
|
1 kg (najlepšie domáca) |
|
1 ks vačšia |
|
3 strúčiky |
|
2 PL |
|
1/2 konzervy |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1,5 l (neosolený) |
|
200 g (31 %) |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
6 guličiek |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny.
-
2
V hrnci na rozpálenej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a orestujeme.
-
3
Potom pridáme umyté na kocky nakrájané mäsko, ktoré opečieme z každej strany...
-
4
...a necháme pekne zatiahnuť. Ak máte doma široký hrniec, tak je to len plus...
-
5
Potom posypeme mletou sladkou paprikou a už len krátko orestujeme, aby sa paprika nepripálila a nezhorkla.
-
6
Hneď na to dáme do hrnca 2 bobkové listy, 6 guličiek nového korenia, 1 ČL rasce.
-
7
Zalejeme horúcim vývarom, ale nie celým, len aby bolo mäsko ponorené a pridáme polovicu paradajok z konzervy, tie dodajú segedínu fantastickú chuť...
-
8
Prikryté dusíme 20 minút.
-
9
Po uplynutí 20 minút pridáme k mäsu scedenú nakrájanú kapustu.
-
10
Osolíme, ak treba prilejeme ešte z vývaru čo nám ostal a zakryté dusíme cca 45 minút.
-
11
Skúsime mäsko a keď sa nám zdá, že už je skoro mäkké, tak si dohladka rozmiešame múku so smotanou.
-
12
K mäsu prilejeme smotanu s múkou a varíme odokryté na miernom ohni ešte 15 až 20 minút. Občas premiešame.
-
13
Hotový segedín môžme ešte dochutiť šťavou z kyslej kapusty. Podávame s knedľou, samozrejme najlepšia je domáca. Dobrú chuť!
segedín si uvarím
no to potešenie oka a duše nemám v byte..
len na záhrade..
to posledné zákutie
pre jazyk aj pre radosť
želám pokojnú nedeľu
Je to veľmi chutné jedlo a je tam kyslá kapusta, tak aj trošku zdravé! :-)
Je jedno ako sa volá ale chutí úžasne.
Magyarúl "Székelykáposzta".
Možná by bylo dobré opravit rascu za drvenů místo drevené. Ale to se stává a já často překlepnu a přejeme krásný den s výborným guláškem.
Rasca opravená. Ďakujeme za upozornenie.
Ďakujem <3
Keď robím klasický hovädzí guláš, tak tam dávam cibule dosť, ale do segedínu mi stačí úplne jedna väčšia... Ale všetko podľa gusta a ako je kto naučený :)
Ďakujem :)
Zas som to pohnojil, veď som bol v službe, tak ako sa mi mohlo snívať - čí?
Presne ako píšeš, každý máme tú svoju chuť... Robila som segedínsky na viacero spôsobov, ale tento mi vyhovuje asi najviac.. Cibuľu dávam len jednu väčšiu, kvôli tráveniu a úplne to stačí... Tie lúpane paradajky dodajú jemnosť segedínu a smotanu používam raz šľahačkovú a raz pochúťkovú... Keď je kapusta dosť kyslá, tak vtedy použijem šľahačku, lebo kapustu nepremývam... Ale o tomto je Varecha, že ľudia sa podelila o svoje obľúbené recepty a posúvajú ich ďalej... A nie že niekto okomentuje, že do segedínu nejdú napr. rajčiny... Pritom sú v ňom fakt výborné...Veď prečo by sme mali všetci variť podľa noriem, ktoré niekto napísal... Mňa osobne Varecha veľmi veľa naučila... Keď som išla niečo navariť pozrela som si viacero receptov a vybrala si ten, čo mne najviac vyhovoval, alebo som si z každého niečo zobrala a skĺbila do jedného....
Kvetinky som dostala darom <3
Ďakujem....
Aby som nezabudla, nabudúce keď budem variť segedín, vyskúšam večer, tie šľahačky zmiešať...
Prajem pekný slnečný deň Maca
Tak nech sa nám všetkým vydarí.
Veselú Veĺkú noc !
...vyskúšaj,je to veľká úspora času.
To bola lacnejšia varianta,ale treba podotknúť,že síce smotana (12%) tam nešla,ale zaváralo sa mlieko.
Ďakujem :)