Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš fotorecept

macka78 - fotkamacka78, 13. apríla 2019
Segedínsky guláš (fotorecept)
Foto: macka78

Z času na čas si doprajeme dobrý segedínsky guláš, keď už sa pustím do varenia, tak nech je to aspoň z 2 kg mäsa :) nech ho je plný hrniec... No a nakoniec zistím, že aj tak je stále málo... Podelím sa s vami o recept, ktorý nám doma veľmi chutí... Možno sa niekomu recept zapáči a vyskúša ho...

15 minút
príprava
85 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,8 - 2 kg
1 kg (najlepšie domáca)
1 ks vačšia
3 strúčiky
2 PL
1/2 konzervy
2 PL
2 ks
1,5 l (neosolený)
200 g (31 %)
2 PL
podľa chuti
6 guličiek
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci na rozpálenej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a orestujeme.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme umyté na kocky nakrájané mäsko, ktoré opečieme z každej strany...

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a necháme pekne zatiahnuť. Ak máte doma široký hrniec, tak je to len plus...

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom posypeme mletou sladkou paprikou a už len krátko orestujeme, aby sa paprika nepripálila a nezhorkla.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hneď na to dáme do hrnca 2 bobkové listy, 6 guličiek nového korenia, 1 ČL rasce.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme horúcim vývarom, ale nie celým, len aby bolo mäsko ponorené a pridáme polovicu paradajok z konzervy, tie dodajú segedínu fantastickú chuť...

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prikryté dusíme 20 minút.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po uplynutí 20 minút pridáme k mäsu scedenú nakrájanú kapustu.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Osolíme, ak treba prilejeme ešte z vývaru čo nám ostal a zakryté dusíme cca 45 minút.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skúsime mäsko a keď sa nám zdá, že už je skoro mäkké, tak si dohladka rozmiešame múku so smotanou.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K mäsu prilejeme smotanu s múkou a varíme odokryté na miernom ohni ešte 15 až 20 minút. Občas premiešame.

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotový segedín môžme ešte dochutiť šťavou z kyslej kapusty. Podávame s knedľou, samozrejme najlepšia je domáca. Dobrú chuť!

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
@macka78 , aj u nás patrí medzi najobľúbenejšie jedlá a ja som ho už robila skoro zo všetkých druhov mäsa a vždy bol perfektný..apropo, v tejto podobe ako u nás ho Maďari ani nepoznajú, keď som ho pridala na ich stránku, pýtali sa , prečo som ho takto nazvala, lebo ako Segedínsky guláš ho vôbec nepoznajú, skôr niečo podobné ho volajú ako Sedmohradský guláš..prepáč, to len tak na okraj som poznamenala z mojich skúseností..
Výborné jídlo, mám segedín ráda. Nejím ho od začátku, chuť na něj mi došla až s přibývajícími léty. Mám ráda nejenom s knedlou, ale i s chlebíkem. Dělávám bez rajčin, příště je přidám také. Krásná fota, dobrý oběd i azalka se mi líbí. Jsi šikulka!
Krásný guláš a příprava, tak jak jej připravuješ Ty, to byla dříve ta lepší a dražší varianta podle norem a byla uvedena jako Szegedinský guláš speciál protože byl z plece a se smetanou a pak byl obyčejný jenom jako Szegedinský guláš a ten byl z bůčku a bez smetany. Paráda milujeme tohle jídlo a děláme tak jako Ty.
Možná by bylo dobré opravit rascu za drvenů místo drevené. Ale to se stává a já často překlepnu a přejeme krásný den s výborným guláškem.
Segedín je obľúbený aj u nás, ináč, my sme ho volali sékelykáposta, neviem prečo, ktorý je správny názov....robím s menšími obmenami - cesnak do segedínu vôbec nedávam, cibule viac, ani bobk. list a guličky korenia, ale trošku osladím, ono si to žiada vyrovnať chuť. A smotanu kedy ako - väčšinou si však večer zmiešam sladkú (šľahačku) a kyslú , do rána zhustne, je výborná. Ale iste, každý má už tú svoju chuť, a spôsob, ako ju robí.
Bože keď je segedín ja sa ho nikdy neviem dojesť. Už teraz dávame do neho miesto smotany a múky - salko nesladené. S tým je to tak chutne. Veru pôjdem aj ja urobiť. Veď sa mi celú noc snívalo o niečom kapustovom. Vďaka za typ.
@Evanaaa (14.4.2019 17:03)

Presne ako píšeš, každý máme tú svoju chuť... Robila som segedínsky na viacero spôsobov, ale tento mi vyhovuje asi najviac.. Cibuľu dávam len jednu väčšiu, kvôli tráveniu a úplne to stačí... Tie lúpane paradajky dodajú jemnosť segedínu a smotanu používam raz šľahačkovú a raz pochúťkovú... Keď je kapusta dosť kyslá, tak vtedy použijem šľahačku, lebo kapustu nepremývam... Ale o tomto je Varecha, že ľudia sa podelila o svoje obľúbené recepty a posúvajú ich ďalej... A nie že niekto okomentuje, že do segedínu nejdú napr. rajčiny... Pritom sú v ňom fakt výborné...Veď prečo by sme mali všetci variť podľa noriem, ktoré niekto napísal... Mňa osobne Varecha veľmi veľa naučila... Keď som išla niečo navariť pozrela som si viacero receptov a vybrala si ten, čo mne najviac vyhovoval, alebo som si z každého niečo zobrala a skĺbila do jedného....
Kvetinky som dostala darom <3
Ďakujem....
Aby som nezabudla, nabudúce keď budem variť segedín, vyskúšam večer, tie šľahačky zmiešať...
Prajem pekný slnečný deň Maca

Pridaj komentár k receptu: