Ryža so zelerom a mangoldom fotorecept
Rýchle, chutné, z jednej panvice… s pohárikom chladeného vína spríjemní zimné dni :-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Na olivovom oleji a hrudke masla opečieme očistený a na kocky nakrájaný zeler. Opekáme na slabom ohni asi 15 minút.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Pridáme ryžu, opekáme asi 1 minútu. Dobre premiešame, aby sa ryža obalila v tuku. Zalejeme vínom a jemne miešame.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Keď sa víno vyparí, ryžu zalejeme teplým vývarom, posolíme a pokoreníme. Na ryžu dáme nakrájaný mangold (alebo špenát) a zakryjeme pokrievkou. Necháme sa slabom ohni variť asi 15 minút.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Skúsime, či je ryža hotová, vareškou popicháme medzi mangold, dáme pár plátkov masla a postrúhaný parmezán. Vydržíme asi 2 minúty, necháme ryžu "oddýchnuť" … a môžeme podávať. Nezabudnite na pohár chladeného vínka.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Ja tiež väčšinou zeler používam iba na vývar a do mixovaných polievok. Ale aj s kombináciou s krúpami je výborný.