Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine fotorecept
Foto: sracz
Čas letí! Je to presne desať rokov čo som „nasadol do rozbiehajúceho sa expresu Varecha.sk”. Mne začal 3. krížik ôsmej desaťročnice pobytu na Zobraziť celý popisČas letí! Je to presne desať rokov čo som „nasadol do rozbiehajúceho sa expresu Varecha.sk”. Mne začal 3. krížik ôsmej desaťročnice pobytu na našej spoločnej Matičke Zemi a Vianoce budú už o mesiac. Uznajte, že to sú dostatočné dôvody na predstavenie výnimočného receptu. Teda aspoň pre mňa a moju „prišahanu“ najsamkrajšejšiu, lebo u nás na Above nebol zvyk podávať polievku z kapra na štedrovečerný stôl. Dokonca sme ju obaja jedli po prvý raz v živote a na naše prekvapenie, veľmi sme si pochutili!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 ks |
|
150-200 g |
|
podľa potreby |
|
2-3 ks |
|
10-12 ks |
|
5-7 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
1 ČL |
|
4-6 ks |
|
4-6 ks |
|
1-2 ks |
|
2-3 ks |
|
2-3 strúčiky pretlačené |
|
1-2 ks |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL (alebo múka hrubá) |
|
240-250 ml (lístočky) |
|
podľa potreby (z opražených rožkov s cesnakovým maslom) |
|
Postup
-
1
S originálom receptu ma prostredníctvom Skype zoznámili „bratránek Slávek, se svoji Flérkó Naděnkou“, ktorí pred „ťahom“ na Slovácko, dlhé desaťročia žili v Kunčine pri Moravskej Třebovej, na Česko-Moravskej vysočine. Jazerných kaprov chytil sused Ribak Alex na Lake Placid a robotu dodala moja maličkosť. Všetko pekne „po ruke“, no nedovoľujem si Vás urážať poznámkou o umývaní jednotlivých ingrediencií a vlastných rúk. Koreňovú zeleninu som rozdelil do dvoch častí z praktického dôvodu, jednu z nich použijem až na záver (viď obr. 5). Z hláv kaprov som nezabudol odstrániť oči a žiabre.
-
2
Ocenil som svoj 4-dielny hrniec (All – Clad), kedy som do jeho dierovanej vložky poukladal všetky pripravené suroviny aj s očistenou zeleninou. Do „vajíčka“ na sypaný čaj som vložil polámané bobkové listy i guličky čierneho a nového korenia. Do závesného sitka (kúpil som ho v čínskom „Lilly-Lilly“ obchode) som uložil mlieč. Zelerové stonky som pokrájal na menšie kúsky. Švagrinka Nadenka mi nakazovala: „ale cibuly aj s kůžů“.
-
3
Naložený hrniec som zalial vodou, pridal 2 PL soli a posypal zarovnanou PL mletej sladkej papriky i KL klobásovo-gulášovej „KN“ zmesi. Teraz už bez vyrušovania som všetko varil až sa mäso začalo oddeľovať od kostí (~ 45 min).
-
4
Po uvarení som opäť ocenil univerzálnosť mojeho hrnca; stačilo ho odstaviť z ohrevu, povytiahnuť vnútorný kôš a uložiť ho „kant-om“ na základ; nemusel som mäso opatrne vybrať a vývar precediť do zvláštneho hrnca. Jednotlivé kúsky som pooberal z kostí a čisté mäso vrátil do vývaru (až teraz za čerstva som pretlačil cesnak a dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením). Zeleninu som vyniesol do záhrady pre vtáčikov a nepotrebné vyhodil do odpadu.
-
5
Zvlášť, na panvici, som na masle orestoval na veľkých „očkách” postrúhanú novú mrkvu, petržlen a zeler. Zalial precedeným vývarom, priviedol do mierneho varu, pridal kopcovitú PL hrubej krupice a miešajúc dovaril.
-
6
Uvarený mlieč a väčšie kúsky mäsa som pokrájal na menšie „kocky“ a prípravil aj zásyp z lístkov petržlenovej a zelerovej vňate.
-
7
My s „Mojou“ a susedovcami sme si na takto pripravenej rybacej polievke pochutnali v čase ponovoročnom, ale kto chce, môže ju podávať ako štedrovečernú polievku, s na masle restovanou koreňovou zeleninou, kúskami mlieča, bohato posypanú čerstvo pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťkou, s rohlíkovými krutónmi. Tak dobrú chuť a majte sa len a len v super pohode!
-
8
Iba dve miesta v mojom živote voňali podobne ako naša záhrada s pomarančovníkom v plnom kvete, Agátova dolina v rozkvete, po ľavej strane „štreky“ pešou cestou do vachtárne Dedka Tatuša (medzi Šarišskými Michaľanami a Šariš hradom) a park s lavičkami a rozkvitnutými agátmi medzi VSS blokmi u nás doma v mojich rodných Košiciach. Ale pomarančovník v plnom kvete vonia jemnejším nádychom, ale (a čo je paradox) o to intenzívnejšie. Ospravedlňujem sa Vám za časovú neaktuálnosť nielen tohoto záberu, ale celej fotoškály v tomto recepte, ale nafotil som ho ešte niekedy v prvej polovici januára 2019.
. Každý má svoje kulinárske prednosti a o tebe nit pochyb.
Tvoja však vyzerá veľmi chutne, takže by som si prisadla :-)