Rybacia polievka
Rybacia polievka

Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. novembra 2019
Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept)
Foto: sracz

Čas letí! Je to presne desať rokov čo som „nasadol do rozbiehajúceho sa expresu Varecha.sk”. Mne začal 3. krížik ôsmej desaťročnice pobytu na Zobraziť celý popisČas letí! Je to presne desať rokov čo som „nasadol do rozbiehajúceho sa expresu Varecha.sk”. Mne začal 3. krížik ôsmej desaťročnice pobytu na našej spoločnej Matičke Zemi a Vianoce budú už o mesiac. Uznajte, že to sú dostatočné dôvody na predstavenie výnimočného receptu. Teda aspoň pre mňa a moju „prišahanu“ najsamkrajšejšiu, lebo u nás na Above nebol zvyk podávať polievku z kapra na štedrovečerný stôl. Dokonca sme ju obaja jedli po prvý raz v živote a na naše prekvapenie, veľmi sme si pochutili!

6-8
porcií
30 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 ks
150-200 g
podľa potreby
2-3 ks
10-12 ks
5-7 ks
2-3 ks
2-3 PL
podľa chuti
2-3 KL
1 ČL
4-6 ks
4-6 ks
1-2 ks
2-3 ks
2-3 strúčiky pretlačené
1-2 ks
2-3 KL
2-3 KL (alebo múka hrubá)
240-250 ml (lístočky)
podľa potreby (z opražených rožkov s cesnakovým maslom)




Postup

  1. 1

    S originálom receptu ma prostredníctvom Skype zoznámili „bratránek Slávek, se svoji Flérkó Naděnkou“, ktorí pred „ťahom“ na Slovácko, dlhé desaťročia žili v Kunčine pri Moravskej Třebovej, na Česko-Moravskej vysočine. Jazerných kaprov chytil sused Ribak Alex na Lake Placid a robotu dodala moja maličkosť. Všetko pekne „po ruke“, no nedovoľujem si Vás urážať poznámkou o umývaní jednotlivých ingrediencií a vlastných rúk. Koreňovú zeleninu som rozdelil do dvoch častí z praktického dôvodu, jednu z nich použijem až na záver (viď obr. 5). Z hláv kaprov som nezabudol odstrániť oči a žiabre.

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ocenil som svoj 4-dielny hrniec (All – Clad), kedy som do jeho dierovanej vložky poukladal všetky pripravené suroviny aj s očistenou zeleninou. Do „vajíčka“ na sypaný čaj som vložil polámané bobkové listy i guličky čierneho a nového korenia. Do závesného sitka (kúpil som ho v čínskom „Lilly-Lilly“ obchode) som uložil mlieč. Zelerové stonky som pokrájal na menšie kúsky. Švagrinka Nadenka mi nakazovala: „ale cibuly aj s kůžů“.

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naložený hrniec som zalial vodou, pridal 2 PL soli a posypal zarovnanou PL mletej sladkej papriky i KL klobásovo-gulášovej „KN“ zmesi. Teraz už bez vyrušovania som všetko varil až sa mäso začalo oddeľovať od kostí (~ 45 min).

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení som opäť ocenil univerzálnosť mojeho hrnca; stačilo ho odstaviť z ohrevu, povytiahnuť vnútorný kôš a uložiť ho „kant-om“ na základ; nemusel som mäso opatrne vybrať a vývar precediť do zvláštneho hrnca. Jednotlivé kúsky som pooberal z kostí a čisté mäso vrátil do vývaru (až teraz za čerstva som pretlačil cesnak a dochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením). Zeleninu som vyniesol do záhrady pre vtáčikov a nepotrebné vyhodil do odpadu.

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvlášť, na panvici, som na masle orestoval na veľkých „očkách” postrúhanú novú mrkvu, petržlen a zeler. Zalial precedeným vývarom, priviedol do mierneho varu, pridal kopcovitú PL hrubej krupice a miešajúc dovaril.

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarený mlieč a väčšie kúsky mäsa som pokrájal na menšie „kocky“ a prípravil aj zásyp z lístkov petržlenovej a zelerovej vňate.

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My s „Mojou“ a susedovcami sme si na takto pripravenej rybacej polievke pochutnali v čase ponovoročnom, ale kto chce, môže ju podávať ako štedrovečernú polievku, s na masle restovanou koreňovou zeleninou, kúskami mlieča, bohato posypanú čerstvo pokrájanou petržlenovou a zelerovou vňaťkou, s rohlíkovými krutónmi. Tak dobrú chuť a majte sa len a len v super pohode!

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Iba dve miesta v mojom živote voňali podobne ako naša záhrada s pomarančovníkom v plnom kvete, Agátova dolina v rozkvete, po ľavej strane „štreky“ pešou cestou do vachtárne Dedka Tatuša (medzi Šarišskými Michaľanami a Šariš hradom) a park s lavičkami a rozkvitnutými agátmi medzi VSS blokmi u nás doma v mojich rodných Košiciach. Ale pomarančovník v plnom kvete vonia jemnejším nádychom, ale (a čo je paradox) o to intenzívnejšie. Ospravedlňujem sa Vám za časovú neaktuálnosť nielen tohoto záberu, ale celej fotoškály v tomto recepte, ale nafotil som ho ešte niekedy v prvej polovici januára 2019.

    Rybacia polievka z Kunčiny na Vysočine (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ancicka
Paráda, no neviem, či by som také pripravila. Musím sa priznať, že som ešte rybaciu polievku nejedla
. Každý má svoje kulinárske prednosti a o tebe nit pochyb.
krowka
Zdravím, takú polievku varím už roky na Nový rok,, len bez papriky a na záver pridávam rozhabarkovanu kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Každý ju má rád. Naučila ma ju variť svokra z Fraštaku - Hlohovca, pôvod má nemecký. Keďže na Štedrý večer máme "kozare" lebo sme s manželom zemplíncania, neodpustíme si ju na Nový rok. Po prehnanom Silvestri chutná skvelo. Ďakujem za krásny obrázok, nikdy som nevidela kvitnúci pomarančovnik.
haji
Každá rodina má své tradiční recepty, zvláště vánoční. U nás též vaříme rybí polévku, ale jemnější. Maminka jí kapra a rybí polévku jen jednou ročně, na Vánoce. Nejen vůni rozkvetlých pomerančů, ale i sklizeň tiše závidím.
terinka55
S rybacou polievkou sa nekamarátim.
Tvoja však vyzerá veľmi chutne, takže by som si prisadla :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia