Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. februára 2011
Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept)
Foto: sracz

Iniciatívy na Vareche ma jemne posotili k tomuto môjmu pôvodnému receptu. S komory som vytiahol dávno nepoužívaný wok, zostava surovín mi nerobila problémy a „ukuchtil“ som jednoduchú rýchlu chuťovku s univerzálnym použitím. Veľkou výhodou tejto „mňamky“ je, že ju môžeme servírovať aj diabetikom. Postačí iba tzv. slovenskú ryžu nahradiť klasickou. Ingrediencie som sa snažil voliť tak, aby boli dostupné aj u nás doma. Dajte vedieť, prosím, ako Vám chutilo!

2
porcie
10÷15´ minút
príprava
15÷20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, bez kože
Dámska marináda:
1 ks, vaječné čerstvé
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
100 ml, sladké
1 ČL, strúhaný čerstvý
štipka g
Zeleninový koberec:
1÷2 PL
2÷3 strúčiky, pretlačený
1 ČL, strúhaný čerstvý
0,5 ks, čerstvá
0,5 ks, čerstvá
0,5 ks,čerstvá
2÷3 ks
6÷8 ks, čerstvé
0,5 ks, čerstvá
1 ML, zrnká
100÷150 ml
1÷1,5 PL
podľa potreby g
Príloha:
250/250 ml, slovenská (klasická) ryža / voda horúca
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    kuracie prsia dočistíme, zbavíme tuku, odblaníme, umyjeme a osušíme; pokrájame na dlhé pásiky, hrubé max. 10 mm.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pripravíme suroviny pre „Dámsku“ marinádu.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pásiky kuracích pŕs uložíme do pracovnej misky (ja som použil „rýchlokysku” strednej veľkosti) a postupne pridávame čerstvé vaječné žĺtko, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL worchester omáčky, 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL panenského olivového oleja, 100 ml bieleho sladkého vína (ja som mal White Zinfandel – Gallo Twin valley r. 2001 z Californie, ale doma by som určite použil 2÷3 putňové tokajské), 1 ČL čerstvo nastrúhaného ďumbiera a štipku – dve - MČK; prstami premiešame, pracovnú misu uzatvoríme a uložíme aspoň na 180´ do chladničky (najvýhodnejšie je samozrejme cez noc).

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravíme suroviny pre „Zeleninový koberec”.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájame ich na úhľadné kúsky, pásiky a „C-éčka”.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nezabudneme postrúhať ďumbier.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do woku, rozpáleného na prevádzkovú teplotu, nalejeme 1÷2 PL olivového oleja, ktorý by sme mali „cítiť” hneď po dotyku s povrchom woku, pridáme pokrájané kuracie prsia, ktoré cez sitko zbavíme marinády (neľutujeme, už splnila svoju úlohu) a za stáleho premiešavania dôkladne orestujeme asi 5´.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom ho vyberieme na pomocný tanier a

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do výpeku vložíme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 1 ČL čerstvo nastrúhaného ďumbiera a sušené zrnká z feferónky, premiešame a doslova pár sekúnd necháme prejsť varom,

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pridáme pokrájanú zeleninu a šampiňóny, ktoré podlejeme sójovou omáčkou, postupne v priebehu premiešavania asi 150 ml a počas stáleho miešania restujeme (dusíme) až do polotvrdej „al dente” konzistencie; ochutnáme a podľa chuti dosolíme a doMČKujeme (kto má radšej môže MČK nahradiť bielym); na záver restovania priložíme aj ½ bielej alebo žltej cibule pokrájanej na jemné tenké „mesiačiky”.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    priebežne „na sucho” krátko opražíme sezamové zrnká.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ak sme s choťou a konzistenciou „Zeleninového koberca” spokojní, pridáme k nemu aj mäsko z pomocného taniera, premiešame a v priebehu minútky – dvoch – necháme „zosobášiť” ich chute.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    wok s hotovou kuracou „chuťovkou na zeleninovom koberci” odstavíme zo zdroja tepla a posypeme opraženými sezamovými semienkami.

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Servírovanie: podávame horúce so slovenskou (alebo klasickou) ryžou, pripravenou jednoducho, známym spôsobom 1 : 1 : 1 (ryža 250 ml : voda 250 ml : soľ 1 KL) a ozdobíme podľa vlastných možností a fantázie. Dobrú chuť!

    Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

danculka
Podľa materialu použitého pri varaní,nemá prečo nechuťiť..
cica2
Krásne nafotené, naaranžované a supér receptík!!!! Si velmi šikovný! A veru dala by som si, to musí byť mňamka, vyskúšam:)....a velmi sa mi páči aj ten zeleninový koberec ;-)
frezia68
Asi ma naň navnadíš,lebo wok tiež zaháľa a treba ho využiť na rýchlu a zdravšiu stravu :-)
sracz
Dakujem! Ste velmi mile! Krochkam blahom a vrtim chvostikom od Vasich pochval! Preto jedna rada naviac, pre Vas extra zvlast - moju "Damsku" marinadu mozete pouzit aj na kralicie, morcacie, hovadzie, bravcove i ine druhy masa!
tinca
@sracz pekný recept, ale neviem prečo mňa strašne odrádza rcp, kde je veľa surovín takmer na 1 stranu, mám rada také, kde je ich menej a obed mám cubi-dub
helca103
krásne farebné a samé dobré suroviny aj tá marináda na mäsko je super .

Zaujímavé video z archívu TV Varecha