Ratatouille
Ratatouille

Ratatouille fotorecept

evusik - fotkaevusik, 9. októbra 2019
Ratatouille (fotorecept)
Foto: evusik

Ratatouille je nielen chutné ale aj krásne jedlo a to je dobre, pretože jeme aj očami.

6
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Základ:
 lúpané vo vlastnej šťave
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ratatouille je francúzske jedlo. Mne veľmi pripomína lečo ako ho robila moja mama. Všetku zeleninu nakrájala a dusila, bez vajec. Jedli sme to s chlebom a bola to veľká dobrota. Baklažán sme vtedy nepoznali, ani cuketu ale aj tak to bolo výborné. Dočítala som sa, že existujú tri spôsoby prípravy raratouille. Prvý je všetku zeleninu dusiť spolu. Druhý je každú zeleninu restovať zvlášť, všetko spojiť, zaliať omáčkou a podusiť. Tretí spôsob je najmenej používaný, je taký reštauračný a je veľmi pracný. A práve ten som pripravila aj ja.

    Ratatouille (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si pripravíme omáčku - na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme lúpané paradajky, pretlak, pretlačený cesnak, korenie a bylinky. Dáme aj malú lyžičku cukru, ten zvýrazní chuť paradajok. Osolíme, zamiešame a dusíme asi 30 minút.

    Ratatouille (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu dôkladne umyjeme pretože ju budeme používať aj so šupou. Baklažán - ak je mladý, stačí ho nakrájať na tenké kolieska. Ak je starší, nakrájané kolieska posolíme a necháme vypotiť. Potom ich opláchneme pod vodou, aby sme zmyli prebytočnú soľ. Ostatnú zeleninu - cuketu, paradajky, cibuľu nakrájame na tenké kolieska a papriku na pásiky.

    Ratatouille (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovú omáčku prelejeme do vhodnej zapekacej misky alebo pekáčika. Teraz prichádza na rad tá najťažšia práca. Ukladať zeleninu. Keď chcete, aby to bolo ozaj krásne, musíte sa snažiť. Jednoduchšie sa to robí do obdĺžnikového pekáčika, vtedy kladieme rady vedľa seba, natlačíme ich celkom k sebe. Je to rovnako výborné a hlavne oveľa rýchlejšie hotové. Medzi zeleninu môžete ešte povkladať tenké pásiky cesnaku. Zelenina musí byť naukladaná ozaj na tesno. Hotové pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť do horúcej rúry na 200 °C asi na 45 minút.

    Ratatouille (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ratatouille podávame s chlebom, bagetou, ale aj ako prílohu k mäsu alebo s cestovinami, s kuskusom. Je výborné horúce ale takisto aj studené natrieť len tak na chlieb.

    Ratatouille (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
@evusik (9.10.2019 17:18)

Ja som tiez milovala baklazan, ale po operacii zlcnika ho uz nemôzem, ked ho v ustach zaregistrujem, napne ma.To iste pred rokmi moja mama a ja som jej to neverila. Mrzi ma to, lebo ako veganka by som mala ovela viac moznosti,pretoze je to velmi univerzalna zelenina, vhodna na stovku variacii.
Ja to robievam tak ako si uviedla k receptu: dusievam spolu ako lečo, ale toto tvoje prevedenie je vyššia úroveň a poteší naozaj aj oči. Hodné nasledovania. Vďaka za inšpiráciu.
@farbuska (9.10.2019 22:52)

a ja som si zas myslela, že ratatouille sa robí len takto lebo to bolo v tom kreslenom filme :-) a pritom takto sa to pripravuje len vynímočne. My si doma tiež robíme len také klasické, dusené.
Ďakujem za recept na Ratatouille! Čo ale s tou omáčkou v zapekacej miske? Naliať na zeleninu pred pečením, alebo poliať hotový pečený výrobok?
@paalo (13.10.2019 06:28)

Omáčku nalejeme do zapekacej misky, bod č.4, a do omáčky ukladáme zeleninu, čiže omáčka ide pod zeleninu a všetko spolu sa zapeká.

Pridaj komentár k receptu: