Malý manuál pečenia:
Ako pripraviť dokonalé piškótové cesto. Tieto rady vás zachránia pred debaklom

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     7 minút čítania

Chcete upiecť vláčny a nadýchaný korpus, ktorý nespľasne? Základom je dobré piškótové cesto. Aj keď je jeho príprava zdanlivo jednoduchá, treba dodržiavať niekoľko zásad. V kocke sme zhrnuli tie najdôležitejšie.



Foto: Shutterstock

Korpus z piškótového cesta je neodmysliteľným základom rolád, tortičiek a zákuskov. Aj keď toto cesto nie je na samotnú prípravu náročné, aby ste výsledkom neboli sklamaní, tieto rady vám pomôžu.

Koľko vajec, toľko...

Najjednoduchší recept babičiek na piškótové cesto je – koľko vajec, toľko lyžíc cukru a múky. K tomu štipku soli, niekto pridáva lyžičku škrobu, niekto lyžičku prášku do pečiva, ale pôvodný "babičkovský" recept obsahuje len vajcia, cukor a múku. Cesto možno dochutiť vanilkou, citrónovou alebo pomarančovou kôrou, vtedy bude voňať ešte krajšie. Ak chcete upiecť kakaový korpus, tak namiesto 1/3 múky vmiešajte do cesta kakao.

Vajcia musia mať izbovú teplotu

Piškótové cesto, to sú vlastne dobre vyšľahané vajcia s cukrom, do ktorých sa vmieša múka a prípadné ostatné prísady. Vajcia musia mať izbovú teplotu, pretože sa tak oveľa lepšie šľahajú do nadýchanej peny a ľahšie a rýchlejšie sa zmiešavajú s ostatnými ingredienciami.

Nestihli ste z chladničky vajíčka vopred vybrať? Vyskúšajte náš tip, ako rýchlo nachystať vajíčka izbovej teploty:



Všetko si prichystajte vopred

S vyšľahaným piškótovým cestom by ste nemali čakať príliš dlho, kým ho vložíte do rúry, pretože inak všetok vzduch, ktorý ste tak namáhavo vmiešali do vajec, opäť unikne a cesto už nebude nadýchané. Preto si všetko pripravte ešte pred šľahaním vajec - navážte suroviny, vyložte plech alebo tortovú formu papierom na pečenie a predohrejte rúru.

Ako šľahať cesto

Existujú rôzne spôsoby prípravy piškótového cesta, buď sa žĺtky a bielky vyšľahajú oddelene alebo sa šľahajú rovno celé vajíčka. Ak máte doma robot, šľahajte ich spolu, buďte však trpezliví, trvá to minimálne 10-15 minút, kým bude vajíčková pena svetložltá a poriadne nadýchaná.

Ak kuchynský robot nemáte, potom je jednoduchšie vyšľahať osobitne bielky a žĺtky s cukrom. Bielky šľahajte dovtedy, kým sneh bude tvoriť tzv. mäkké špičky – sneh nemusí úplne držať, keď misu s bielkovým snehom prevrátite hore dnom. Žĺtky s cukrom sa šľahajú kým nezhustnú a nezískajú svetlú farbu.



Foto: Shutterstock

Praktický tip: Začnite šľahať najprv bielky, potom nemusíte metličky mixéra alebo robota extra umývať, keď pôjdete šľahať žĺtky, ale môžete jednoducho pokračovať. Pozor, naopak to neplatí, pretože tuk, ktorý obsahujú žĺtky spôsobí, že neumytými metličkami sa nebude dať dobre vyšľahať bielkový sneh.

S múkou do cesta opatrne

Hlavnou zložkou piškótového cesta sú vajcia s cukrom, ktoré ho robia takým vzdušným a ľahkým. Ďalšou sú múka, prípadne škrob alebo prášok do pečiva a tie sa musia s vaječnou hmotou zmiešať čo najšetrnejšie.

Sypké ingrediencie sa odporúča najprv zmiešať spolu a následne ich preosiať, aby sa v ceste nevytvorili hrudky. Múčnu zmes vmiešajte do vyšľahaného vaječného základu opatrne len pomocou stierky, cesto zbytočne veľa nemiešajte. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa piškótový korpus nevydarí, je to, že sa cesto mieša príliš dlho, čím sa z vajec uvoľní všetok vzduch ešte pred pečením.

Formu či plech nemastite

Dno ani boky plechu či formy, kde budete piecť piškótové cesto nemastite, len ich vyložte papierom na pečenie. Je to preto, že tuk bráni tomu, aby cesto narástlo.



Foto: Shutterstock

Neotvárajte rúru

Ak pečiete cesto na tortový korpus, alebo "plechový" koláč, minimálne prvých 15 minút rúru neotvárajte a všeobecne platí, že by sa mala otvoriť až po uplynutí 2/3 času pečenia. Inak piškótový korpus "spadne", pretože nemá rád prúdenie vzduchu, ak ešte nie je takmer hotový.

Piškótové cesto by sa nemalo piecť dlho, pretože ľahko vyschne. Ešte dôležitejšie je to v prípade, že sa z neho chystáte robiť roládu, tej stačí naozaj pár minút. Cesto je hotové, keď ho jemne stlačíte prstom a vráti sa do pôvodného stavu.

Nechajte ho vychladnúť

Upečené cesto treba vybrať z formy alebo z plechu hneď po upečení. Ak robíte korpus na roládu, treba ho vyklopiť na vlhkú utierku, odstrániť papier, zrolovať a nechať vychladnúť.

Ak robíte korpus na tortu alebo rôzne rezy, tento treba nechať úplne vychladnúť – aj niekoľko hodín a až potom ho krájať. Nebude sa toľko drobiť.

Ako korpus udržať vláčny

Ak chcete tortu, rezy alebo roládu plniť až na druhý deň, vychladnuté korpusy zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ich pri izbovej teplote, inak rýchlo vyschnú.

Odporúča sa tiež, predtým, ako ich na druhý či ďalší deň budete plniť krémom, natrieť ich najskôr cukrovým roztokom (stačí nechať zovrieť vodu a cukor v pomere 1:1). Nijaký strach, piškóta nebude rozmočená, naopak, sirup pomáha, aby torta chutila úžasne čerstvo, aj keď už má pár dní.

Chystáte sa piecť piškótový korpus po prvýkrát? Spravte si ho podľa nášho videoreceptu:





ANKETA: Šľaháte bielky a žĺtky na piškótové cesto zvlášť?

78,6%



21,4%







Diskusia k článku










TOPlist