Poľovnícke pečené morčacie stehno s pečenou zeleninou v pomarančovom karameli fotorecept
Foto: pusta
Dostali sme Bio morčacie stehno, ktoré som osolila a našpikovala údenou slaninou. Zeleninu som pokrájala na hrubo, dala do pekáčika, premiešala som ju Zobraziť celý popisDostali sme Bio morčacie stehno, ktoré som osolila a našpikovala údenou slaninou. Zeleninu som pokrájala na hrubo, dala do pekáčika, premiešala som ju so soľou tymiánom, rozmarínom, zvyškom údenej slaniny a s olejom. Na vrch som položila morčacie stehno, prikryté som piekla v trúbe 3 hodiny na 170 stupňoch a odokryté ešte 20 minút na 220 stupňoch. Opečenú zeleninu som ešte povarila v pomarančovom karameli. Podávala som so zemiakovou kašou, posypané petržlenovou vňaťou a karamelovou omáčkou.
porcie
príprava
na 170/220 °C
Suroviny
1 ks |
|
50 g |
|
5 PL |
|
2 ks stredne velka |
|
1 -2 ks stredne veľký |
|
1-2 vetvičky |
|
1/2 ks stredne veľký |
|
1 ks |
|
z 2 ks |
|
z 2 ks čerstvo nastrúhaná |
|
2 ks |
|
10 guličiek |
|
5 guličiek |
|
5 guličiek |
|
z 3 vetvičiek |
|
z 1-2 vetvičiek posekané lístky |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
4 strúčiky |
|
400 g |
|
p.p studená |
|
Postup
-
1
Pokrájala som údenú slaninu na hranolky
-
2
Morčacie stehno som rozdelila na 2 časti, našpikovala som ho hranolkami údenej slaniny, dobre som ich nasolila a odložila som ich na 24 hodín do chladničky.
-
3
Očistila som si cesnak, cibuľu, ostatnú zeleninu a pokrájala som ju na hrubo .
-
4
Pripravila som si pomaranče, koreniny a...
-
5
...natrhala som lístky sušeného tymiánu a sušený rozmarín som posekala na menšie kúsky.
-
6
V pekáči som premiešala na hrubo pokrájanú zeleninu so soľou, koreninami, tymiánom, rozmarínom a olejom, celé som podliala asi 50 ml vody. Pridala som zvyšok údenej slaniny.
-
7
Na pripravenú zeleninu som položila našpikované a nasolené morčacie stehno, ktoré som vybrala po 24 hodinách z chladničky a poliala som ich olejom.
-
8
Pekáč som prikryla, vložila do trúby a piekla som 3 hodiny na 170-tich stupňoch a na konci som zvýšila teplotu na 220 stupňov a piekla som už odokryté, aby kožička stehna bola do chrumkava ešte 20 minút. Zelenina bola dohotovená asi na polovicu.
-
9
Kôru z pomarančov som nastrúhala a vytlačila som z nich šťavu.
-
10
Do hrnca som dala kryštáľový cukor na prípravu karamelu a...
-
11
...pridala som čerstvo nastrúhanú kôru z pomarančov.
-
12
Zahrievaním sa cukor začal karamelizovať za sústavného miešania, ...
-
13
...kým nevznikol karamel, pozor - nespáliť!
-
14
Do karamelu som pridala pomarančovú šťavu a chvíľku som spolu povarila, treba dávať pozor pri pridávaní pomarančovej šťavy, aby neprišlo k obareniu.
-
15
Morčacie stehno som vybrala, udržiavala v teple zabalené do alobalu, v trúbe, ktorú som už vypla. Pomarančový karamel som pridala k opečenej zelenine, chvíľku som spolu povarila, ale len tak, aby zelenina zostala "al dente".
-
16
Očistené zemiaky som pokrájala na tenké plátky a dala som ich variť do osolenej vody a ked boli mäkké, som z nich pripravila zemiakovú kaš.
-
17
Na tanier som dala zemiakovú kašu, do stredu som uložila upečené morčacie stehno, zeleninu v pomarančovom karameli s trochou karamelovej omáčky a dekorovala som pomarančom. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu