Pečený pstruh
Pečený pstruh

Pečené pstruhy s chrumkavými zemiakovými plackami bez lepku

novalim - fotkanovalim, 31. marca 2023. Komerčný recept.
Pečené pstruhy s chrumkavými zemiakovými plackami bez lepku
Foto: novalim

Na veľkonočný stôl bez pochýb patrí slávnostné jedlo. Také, ktoré si nepripravujeme vo všedné dni. A presne také máme pre vás my v tomto Zobraziť celý popisNa veľkonočný stôl bez pochýb patrí slávnostné jedlo. Také, ktoré si nepripravujeme vo všedné dni. A presne také máme pre vás my v tomto recepte. Pečené pstruhy s cesnakom a bylinkami s mini zemiakovými plackami s chrumkavým povrchom z našej bezlepkovej strúhanky isto spestria aj váš sviatočný stôl. Čo poviete, vyskúšate?
Zdroj: www.novalim.sk

4
porcie
75 minút
príprava
60 minút
na 180-220 °C

Suroviny

4 ks (celé, stredne veľké, vypitvané)
8 vetvičiek (čerstvý)
1 hrsť
8 strúčikov
2 ks
Na placky:
1 kg malé
 (alebo parmezán)
1 bal.
Na oblohu:




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke domäkka. Scedíme a necháme mierne vychladnúť. Na veľký plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme celé zemiaky vo vzdialenosti asi 8-10 cm. Každý samostatne rozpučíme buď vidličkou alebo pretláčadlom na placku hrubú asi 1 cm. Posypeme korením na pečené zemiaky, jemne osolíme (lebo aj v zmesi už môže byť soľ), posypeme postrúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom. Nakoniec posypeme ešte strúhankou, aby sa zemiaky zapiekli do chrumkava.

  2. 2

    Vložíme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 200 °C a pečieme do zlatohneda približne 25 minút, kým sa syr neroztopí a nezapečie. Po dopečení vyberieme z rúry a prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra. Takto nám vydržia teplé.

  3. 3

    Pstruhov poumývame a osušíme papierovým obrúskom. Zvnútra a aj zvonka poriadne osolíme hrubozrnnou soľou - netreba ňou šetriť. Do každého vložíme dve vetvičky rozmarínu, trocha petržlenovej vňate, 1-2 ošúpané strúčiky cesnaku, kúsok citróna a dobre pokvapkáme olivovým olejom.

  4. 4

    Všetky pstruhy potom uložíme na papierom na pečenie vyložený hlbší plech alebo do zapekacej misy tak, aby vždy bola hlava jedného pstruha pri chvoste druhého. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Pstruhy pečieme najprv prikryté alobalom lesklou stranou dovnútra približne 25 minút. Potom alobal odstránime, zvýšime teplotu na 200-220 °C, a ak sa dá, prepneme rúru na grilovací režim. Dopečieme ich z každej strany ešte asi 10 minút. Čas pečenia veľmi závisí od typu rúry. Pstruhy sú hotové, keď je koža zvonka chrumkavá, ale zvnútra je mäsko šťavnaté.

  5. 5

    Podávame s miešaným listovým šalátom ochuteným olivovým olejom, soľou a posypaným sušeným oreganom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia