Pečený pstruh

Pečené pstruhy s chrumkavými zemiakovými plackami bez lepku

Autor receptu: novalim

Na veľkonočný stôl bez pochýb patrí slávnostné jedlo. Také, ktoré si nepripravujeme vo všedné dni. A presne také máme pre vás my v tomto recepte.* Pečené pstruhy s cesnakom a bylinkami s mini zemiakovými plackami s chrumkavým povrchom z našej bezlepkovej strúhanky isto spestria aj váš sviatočný stôl. Čo poviete, vyskúšate?

4
porcie
75 minút
príprava
60 minút
na 180-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke domäkka. Scedíme a necháme mierne vychladnúť. Na veľký plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme celé zemiaky vo vzdialenosti asi 8-10 cm. Každý samostatne rozpučíme buď vidličkou alebo pretláčadlom na placku hrubú asi 1 cm. Posypeme korením na pečené zemiaky, jemne osolíme (lebo aj v zmesi už môže byť soľ), posypeme postrúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom. Nakoniec posypeme ešte strúhankou, aby sa zemiaky zapiekli do chrumkava.
  2. Vložíme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 200 °C a pečieme do zlatohneda približne 25 minút, kým sa syr neroztopí a nezapečie. Po dopečení vyberieme z rúry a prikryjeme alobalom lesklou stranou dovnútra. Takto nám vydržia teplé.
  3. Pstruhov poumývame a osušíme papierovým obrúskom. Zvnútra a aj zvonka poriadne osolíme hrubozrnnou soľou - netreba ňou šetriť. Do každého vložíme dve vetvičky rozmarínu, trocha petržlenovej vňate, 1-2 ošúpané strúčiky cesnaku, kúsok citróna a dobre pokvapkáme olivovým olejom.
  4. Všetky pstruhy potom uložíme na papierom na pečenie vyložený hlbší plech alebo do zapekacej misy tak, aby vždy bola hlava jedného pstruha pri chvoste druhého. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Pstruhy pečieme najprv prikryté alobalom lesklou stranou dovnútra približne 25 minút. Potom alobal odstránime, zvýšime teplotu na 200-220 °C, a ak sa dá, prepneme rúru na grilovací režim. Dopečieme ich z každej strany ešte asi 10 minút. Čas pečenia veľmi závisí od typu rúry. Pstruhy sú hotové, keď je koža zvonka chrumkavá, ale zvnútra je mäsko šťavnaté.
  5. Podávame s miešaným listovým šalátom ochuteným olivovým olejom, soľou a posypaným sušeným oreganom.