Štrúdľa
Štrúdľa

Ťahaná štrúdľa fotorecept

margitka100 - bez fotkymargitka100, 30. júla 2025
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
50 ml
125 ml
1 PL
1 štipka
Plnka:
1,5 kg
2 PL
150 g
200 g mleté
podľa potreby
125 g



Postup

  1. 1

    Zarobíme si cesto - múku, olej, vlažnú vodu, ocot a soľ spracujeme na vláčne cesto. Ja som miesila v robote s hákom cca 10 minút. Ak sa vám bude zdať cesto tuhé, pridajte trocha vody, no opatrne. Voda musí byť vlažná. Potom cesto rozdeľte na tri bochníky a dajte pod nahriaty hrniec. Takto ho nechám odpočívať minimálne hodinu. No a môžeme ísť ťahať cesto. Dám si ho na veľkú utierku poprášenú hladkou múkou a vyvaľkám pokiaľ ide. Potom cesto začnem vyťahovať od stredu ku krajom. Môžete si pomôcť naolejovanými rukami, ja som to nepotrebovala, išlo to skvelo :)

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cesto vytiahnuté, poriadne ho pokvapkám rozpusteným maslom. 3/4 cesta posypem mletými orechami, kryštálovým cukrom, nastrúhanými jablkami, škoricou a nakoniec dám maličké kôpky marhuľového džemu.

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto založíme po okrajoch kde je plnka a za pomoci utierky zvinieme.

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme na maslom vymastený plech a poriadne potrieme rozpusteným maslom. Upečieme (45 minút na 180 °C).

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť :)

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Toto se musí umět, krásná práce, šikovné ruky! Moje maminka dělávala tažený štrúdl, ovšem já se k tomu nikdy nebrala - tolik odvahy nemám.
paeva
ja som sa od mojej mamy nikdy nenaučila ťahanú štrúdlu. skúsim túto tvoju. pekná práca.
marienka44
Krásny recept, len ešte poznámka, že hrubé okraje cesta odstrihneme pred rolovaním. Dobrá je aj s makom a cerešňami. Obdivujem také šikovné ruky.