Štrúdľa
Štrúdľa

Ťahaná štrúdľa fotorecept

margitka100 - bez fotkymargitka100, 30. júla 2025
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
50 ml
125 ml
1 PL
1 štipka
Plnka:
1,5 kg
2 PL
150 g
200 g mleté
podľa potreby
125 g




Postup

  1. 1

    Zarobíme si cesto - múku, olej, vlažnú vodu, ocot a soľ spracujeme na vláčne cesto. Ja som miesila v robote s hákom cca 10 minút. Ak sa vám bude zdať cesto tuhé, pridajte trocha vody, no opatrne. Voda musí byť vlažná. Potom cesto rozdeľte na tri bochníky a dajte pod nahriaty hrniec. Takto ho nechám odpočívať minimálne hodinu. No a môžeme ísť ťahať cesto. Dám si ho na veľkú utierku poprášenú hladkou múkou a vyvaľkám pokiaľ ide. Potom cesto začnem vyťahovať od stredu ku krajom. Môžete si pomôcť naolejovanými rukami, ja som to nepotrebovala, išlo to skvelo :)

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cesto vytiahnuté, poriadne ho pokvapkám rozpusteným maslom. 3/4 cesta posypem mletými orechami, kryštálovým cukrom, nastrúhanými jablkami, škoricou a nakoniec dám maličké kôpky marhuľového džemu.

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto založíme po okrajoch kde je plnka a za pomoci utierky zvinieme.

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme na maslom vymastený plech a poriadne potrieme rozpusteným maslom. Upečieme (45 minút na 180 °C).

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť :)

    Ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Toto se musí umět, krásná práce, šikovné ruky! Moje maminka dělávala tažený štrúdl, ovšem já se k tomu nikdy nebrala - tolik odvahy nemám.