Pečená morka
Pečená morka

Pečené morčacie stehno a plnka na pare fotorecept

evusik - fotkaevusik, 22. decembra 2017
Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept)
Foto: evusik

Väčšinou takéto jednoduché jedlá robím na jednom plechu, plnka naspodu a na nej kurča alebo iná hydina. Určite to poznáte pod názvom Kurča na perine alebo pod perinou, podľa toho či je plnka naspodu alebo navrchu. Keď ale potrebujem niečo slávnostnejšie robím plnku na pare.

30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    Na masti osmažíme obyčajnú slaninu a stehno prudko opečieme z každej strany. Stehno vyberieme, až teraz osolíme a okoreníme. Vo výpeku osmahneme cibuľu nakrájanú na mesiačiky, koreňovú zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky (mrkva, petržlen, paštrnák, kvaka), celé strúčky cesnaku. Osolíme a chvíľu restujeme, potom vložíme naspäť mäso, podlejeme trochou horúcej vody alebo vývaru, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme asi hodinu, potom pridáme šampiňóny. Keď je mäso mäkké, odokryjeme ho a necháme pripiecť.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Rožky nakrájame na kocky, pridáme očistenú a na kúsky nakrájanú pečienku, pretlačený cesnak, koreniny, bylinky a zalejeme mliekom v ktorom sme rozmiešali vajcia. Všetko spolu dobre premiešame. Podľa potreby dolejeme mlieko tak, aby vznikla kompaktná hmota, nesmie byť riedka.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku necháme postáť aspoň 30 minút aby sa chute prepojili. Plnkou naplníme tlačenkové vrecká, alebo použijeme mikroténové sáčky.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené sáčky dáme do pary na 60 minút. Ak nemáte parák, môžete plnku variť vo vode, musíte ju ale zaťažiť, napr. menšou pokrievkou a na ňu postavíte ďalší hrniec s vodou.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovú plnku necháme mierne vychladnúť, opatrne aby sme sa neoparili, odstrihneme konce sáčkov a plnku vyberieme.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnka je výborná ako príloha, ale aj ako samostatné jedlo.

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A ak si k mäsu urobíte dusenú kapustu, táto plnka poslúži aj ako náhrada knedle

    Pečené morčacie stehno a plnka na pare (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Fajnový recept, takové spojení - morčacie maso, slanina, zelenina - nemá chybu. Plnka na pare se mi také hodně líbí. Díky za receptík, jsi šikulka!!
remcula
Evusik, jsem po obědě a při pohledu na tvé fotky začínám mít hlad. Nádherné, žravé, inspirativní :-)
2x evusik a haji
evusik
ďakujem za milé komentáre :) u nás sa plnka vždy robila na veľký plech a keď vychladla, nakrájala sa na kocky a jedli sme ju len tak ako taký slaný koláč, stále to tak robím lebo je to jednoduché a rýchle... ale takáto plnka v pare je fakt o dosť lepšia, aspoň pre mňa :)
ubka
@evusik ,ešte nedakuj za komentáre:-))) aj ja idem veelku pochvalu udeliť prezentácií,fotkám a predovšetkým skvelému jedlu.
Výborne si to vymyslela,tiež mám rada jedla z jedného hrnca.
tiginko
@evusik síce málokedy niečo dá, ale keď, tak parádne. Toto sa určite oplatí vyskúšať, aj keď parného hrnca niet
1x evusik
evusik
@Tiginko (22.12.2017 22:30)

veru málo, ale som tu skoro každý deň, lebo Varecha je moja srdcovka :) a Varecha ma vlastne posunula tam kde som teraz - robím to čo ma baví.
pilcik
Tak toto je moc veľká dobrota. Po sviatkoch urobím aj ja. Želám pekné vianoce a veľa zdravia v novom roku.
1x evusik
elixir
Jaj, to vyzerá moc dobre celé, podobnú plnku robí i mama, toto si veru odkladám a začnem sa obzerať po morčacom stehne...
1x evusik
ywett
Veľmi pekný recept a tie fotky úplne dokonalé, ja mäso radšej nefotím :-D lebo to neviem
1x evusik
evusik
@Ywett (19.1.2018 17:03)

ďakujem, si milá :) ty zas fotíš krásne sladké a to zas ja moc nefotím lebo moc sladkého nepečiem :) ale ináč je to sranda, že niektoré jedlá sú veľmi fotogenické a niektoré nie, napr. polievky sa ťažko fotia