Pečené kuracie stehná v medovej šťave s petržlenovými knedličkami
Foto: elixir
Korenisté kuracie stehná s hroznami a na povrchu pevnejšie, vnútri krémové petržlenové knedličky... Doma naša dnešná večerná hama.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
2 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
0,5 ČL |
|
8 ks (plodov) |
|
(na posypanie) |
|
Šťava: | |
|
|
ČL (na špičku, ale nemusí byť) |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Zelenina: | |
10 ks |
|
0,5 ks |
|
0,5 ks |
|
|
|
(na potretie) |
|
Knedličky: | |
100 ml |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
2 ks (stonky) |
|
1 štipka |
|
50 g |
|
75 g |
|
Ozdoba: | |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 200°C. Kuracie stehná očistíme. Rozmarín, tymian a soľ zmiešame a nanesieme pod kožu kuracieho stehna i na povrch. Nakrájame si spomínané hrozno na tenké plátky a taktiež povkladáme pod kožu.
- 2
Dáme do nádoby na pečenie, podlejeme 1 dl vody, prikryjeme alobalom a dáme na pol hodinku dusiť. Po pol hodine si zlejeme väčšinu šťavy z nádoby do hrnca, mäso odkryté a posypané mletou paprikou ešte pečieme do zlato-hneda.
- 3
Začneme s prípravou knedličiek. Do hrnca si dáme zohriať 50 g masla s mliekom, pridáme soľ a muškátový oriešok. Dosypeme múku a uvaríme hustú kašu. Do tejto potom vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a vajce.
- 4
Medzi dvoma polievkovými lyžicami si vytvarujeme knedličky a varíme ich v horúcej, nie vriacej vode, kým vyplávajú.
- 5
Pokračujeme s prípravou zeleniny - baklažán a cuketu nakrájame. 10 minút pred koncom pečenia mäsa ich posolené a potreté maslom dáme do rúry trošku zmäknúť, zjemnieť. Zelenú fazuľku povaríme v slanej vode zhruba 10 minút.
- 6
Nakoniec si pripravíme medovú šťavu, keď už na nás všetko ostatné jedlo čaká vo vyhriatej rúre. Dáme si zohriať šťavu z výpeku posolenú a aj so šafranom, odstavíme, primiešame med a citrónovú šťavu, dobre zamiešame. Môžeme podávať. Kto chce, ešte dodekoruje ďalšími plodmi hrozna.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
to hrozno ma trápi, ako ti tam pekne drží. Musela si ho obrezať z
jednej strany aby sa ti negúľalo ???
@izabella929 ďakujem Ti :)
nikdy som nemal s počtami problémy, ale tu mi to neštimuje.
Keď sú to polovičky , to znamená dve bobuľky na jednu porciu,
dve na druhú - spolu štyri kusy. V surovinách máš osem ks. Tie
ďaľšie 4ks ti niekto spapal, alebo sú určené na náhradné diely?
ja mám rád vo všetkom jasno
prepáč! Ja tu riešim ťažké matematické úlohy a zabudol som ti pochváliť tvoje stehienka.
@margaretka - ďakujem ti za slová útechy
@tiginko - šak počkaj zajac
@tiginko pubertiaci ste ty a kimlo :D
@angast je papuľnatý :) Takže, angast, 8 ks natesnáš na mäsko a ostatné je nepovinná dekorácia. :) Nemusí každý tanier vyzerať ako môj... možno ty by si tam radšej mal ríbezle alebo džem :) A moje stehienka z toho vynechaj ! :)
A druhá vec je to aj pekne pripravené resp.naservírované
človek sa zaujíma o tvoj recept, pochváli ťa a ty takto zhurta na mňa???
/Tie ríbezle by sa asi ťažko krájali./
@angast tak teda ďakujem za pochvalu... :) trošku som zmenila recept, v poslednom kroku a ingredienciách, aby bol viac polopatistický a už nevzniklo nedorozumenie. Dám si aj v budúcnosti pozor, aby už nebola "room for interpretation". :)
@tiginko ty lichotnik :-)
@angast vidno ze aspon na matike si daval pozor, dokonca mocniny, kto by to do teba povedal?
veľakrát aj maličkosť vyzdvihne to dané jedlo