Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte fotorecept

lyali - fotkalyali, 7. novembra 2013
Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept)
Foto: lyali

Rada zbieram inšpirácie. Niekedy dlho ukladám, nechávam zrieť. V pamäti som mala obrázok paradajkového želé s kockami eidamu v ňom, zo staršieho Dobrého jedla Zobraziť celý popisRada zbieram inšpirácie. Niekedy dlho ukladám, nechávam zrieť. V pamäti som mala obrázok paradajkového želé s kockami eidamu v ňom, zo staršieho Dobrého jedla asi z 2006. Rada nechávam fantázii rozprestrieť krídla... Želé, či aspik je pripravený z pasírovaných paradajok a voňavých korenín, za pomoci plátkovej želatíny a miesto eidamu sa v červenom aspiku ocitli biele miniguľôčky mozzarelly. Dostala som otázku: "Dobre. Aspik. A čo s ním teraz?" Raz ako srdiečka na jednohubkách a inokedy v šaláte.

Suroviny

Aspik:
2 PL
1 ks
2 PL
1 ks
1 ks
1 ks
3 ks
500 g
štipka
podľa potreby
Jednohubky:
Šalát:




Postup

  1. 1

    Táto inšpirácia je pre tých, ktorí ľúbia želé, aspik, či huspeninu v akejkoľvek podobe. A ďalšou podmienkou je, ľúbiť paradajkovú polievku, či omáčku. A okruh sa zužuje. Rada sa delím o recepty farebné, s multifunkčným nápadom. A rada čarujem srdiečka na tanieri :-) Možno niekto sa inšpiruje zrovna bazalkovo-cesnakovým maslom alebo len samotným šalátom, a čo nás po želé paradajkách :-) Taktická poznámka: z pôvodnej foto mi v úvode odkrojilo - pozri obr. v bode 9 :-)

  2. 2

    Pasírované paradajky a spol. (keďže nie je paradajková sezóna, siahla som po polotovare). Koreniny použite také, ktorými bežne dochucujete Vašu paradajkovú polievku/ omáčku.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji orestujeme cibuľu (zarovno s cibuľou pridávam koreniny, aj cukor - podľa mojej chuti 2 čl).

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme pasírované paradajky. Rozriedime podľa potreby vodou (pridala som 1 dcl). Povaríme 10-15 min. Dochutíme soľou, príp. cukrom a po vypnutí štipkou mletej škorice. Necháme zvlažnieť toto horúcô a pomocou želatíny urobíme z neho studenô :-)

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A želatínujeme z plátkovej želatíny (6 plátkov na 0,5ltekutiny! minula som akurát 1 bal.) a z návodu si vyberám :-) Do menšieho hrnca dáme 4-5 PL vody a plátky želatíny v nej necháme asi 10 min napučať. Za stáleho miešania zahrejeme (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Pridáme 2 PL paradajkovej zmesi a zamiešame.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vmiešame do ostatnej paradajkovej zmesi.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes nalejeme do vhodnej nádoby (moja má rozmery: 15 x 20 cm) (odporúčam vopred vyložiť potravinárskou fóliou). Vtlačíme do nej miniguľôčky mozzarelly a necháme stuhnúť (ja najradšej cez noc).

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... minimozzarella...

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A keďže som dostala otázku spomenutú v úvode: "Dobre. Aspik. A čo s ním teraz?" Použila som ho na jednohubky :-) (pozn. množstvá surovín na jednohubky: od oka a keďže ja mám "4" oči... :-) )

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozmixovala som obyčajné maslo s natrhanými čerstvými bazalkovými listami, pretlačeným cesnakom a soľou. Natrela na kolieska bagetky. A položila na ne srdiečka vykrojené zo želatíny :-) Srdiečka nevyrábajme do zásoby a vykrajujme z aspiku vybratého z chladu radšej postupne.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A tu je aspikom ozdobený šalát. Už som na to prišla. Takto nakrájaný aspik mi pripomína domino kocky :-)) (pozn. množstvá surovín na šalát: čuduj sa svete, ale zasa od oka :-) )

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mrazenú fazuľku si pripravíme v pare. Následne schladíme.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Uvarené kuracie mäso (z nedeľného vývaru) si natrháme na strapaté kúsky.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pripravíme si napr. takúto zálievku. Bazalku natrháme a cesnak pretlačíme.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Rozmixujeme spolu s olivovým olejom. Ochutíme vínnym octom, cukrom, soľou.

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pripravíme si zeleninu. Umyté šalátové listy natrháme na menšie. Rukolu umyjeme. Očistenú mrkvu nakrájame na rezančeky (používam špeciálnu škrabku).

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Zeleninku s kuracím mäsom poprekladáme po vrstvách a

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    tie priebežne pokvapkáme zálievkou (odporúčam nemiešať). Na tanieri na šalát poukladáme nakrájané domino :-)

    Paradajkový aspik s mozzarellou ako jednohubky a v šaláte (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

lacquer
Veľmi pekné. Stačí super nápad a originálne pohostenie je na svete.
evusik
páči sa mi nielen želé ale aj bazalkové maslo a šalát vyzerá veľmi chutne :-)
alex37
je to naozaj milé, robené s láskou, zaslúžiš si všetky hviezdičky :-)
jerica
nemá chybu, šalátik , rajčinky v aspiku, perfektná prezentácia, vynikajúce !!! kk !!
mariamka
@lyali az mi sliny tecu ako bernardinovi a oci vyliezaju z jamok od udivu a tej nadhery! si neskutocna, uzasna fantazia, dokonale prevedenie, aj prezentacia, dielo hodne majstra! uz aj sup na tu sutaz :)
pusta
úžasne chutný recept, kreatívny, fantastická prezentácia, perfektne zdokumentovaný nádhernými fotkami.
Blahoželám - 5***** dávam.
nonna
Všetko želatínové mám veľmi rada a toto je naozaj výborný, invenčný nápad. Možno by sa dalo sparaviť aj z ovocnej "kaše". Krásne, poctivo vypracovaný recepis, zaslúži si rozširovať, preto dávam na FBčko. Buxde mať úspech. A ukladám do KK!
lyali
Ďakujem veľmi pekne :-) @evusik , ja obdivujem Tvoj veľmi pekný želé nápad tu hľa:  varecha.pravda.sk/recepty/sunkovo-syrove-kocky-s-paprikov...
@alex37 , ja mám rada srdiečka na tanieri a veru, bez lásky sa to nedá :-) @mariamka , furt sa teraz vďaka tebe rehocem - predstavujem si Ťa ako bernardína (vo všetkej počestnosti) :-) ps. súťaž nechávam v hlave a srdci zrieť.. @pusta , vychválila si ma do neba a či je chutný, treba najprv vyskúšať, ale veľmi pekne ďakujem :-) @afataga , príprava je pohodička, nervy skôr treba pri fotení a spisovaní receptu, lebo sa snažím byť maximalista-detailista :-) @nonna , čo sa týka ovocnej želé kaše - na koláče som dávala krém napr. z rozmixovaných čučoriedok a želatíny. Ale viem si predstaviť napr. vykrojenú ozdobu z ríbezľového želé podobne pripraveného nielen navrchu ovocného šalátu, ale napr. aj na tanieri so sviečkovou alebo divinou. @lacquer , @mirop , @jerica , @lubkabubka , takisto vďaka :-)
pusta
@lyali , mám výbornú chuťovú predstavivosť, a čo je dobré, to sa chváli samo :-)
paploska
naozaj veľmi efektné @lyali ešte tak mať kopec času na príprav tvojho krásneho želé :-))
lyali
@irenaw , obdivujem tých, ktorí vedia naozaj kresliť, ale som rada, že viem potešiť takto na tanieri :-) @pusta , taký druh predstavivosti je veru na nezaplatenie pri našom čarovaní v kuchyni, treba mi ešte zbierať veľa skúseností, ďakujem veľmi pekne :-) @paploska , no jeden deň si podvečer ukrojíš 20 min na prípravu želé, v noci bude tuhnúť samo - netreba mu pomáhať a na druhý deň je to buď o dorábacej fantázii, alebo zje sa samo :-)) @soncya a @izabella929 , izka, ďakujem veľmi pekne :-)
nonna
Ano, pravda, z ríbezlí by bolo bombové, tie milujem. Uznanie prišlo zo Srbska, Kanady & Malorky. GRATULÁCIA!
lyali
@nonna , ďakujem veľmi pekne! Ak náhodou raz skúsiš z ríbezlí, ozvi sa, ako to dopadlo. Pozdravuj odo mňa Srbsko, Kanadu & Malorku :-)
gabusa
výborný nápad na jedno-hubky,super nafotené máš 5 hviezdičiek




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia