Poraďte si:
Nemáte zmrzlinovač ani formičky na nanuky? Tipy, ako si urobiť domácu zmrzlinu aj bez nich

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Na prípravu vlastnej zmrzliny nepotrebujete žiadne extra pomôcky. Stačí vám len pár bežných surovín a chuť experimentovať. Dokonca do nej môžete zakomponovať aj nejaké zvyšky z kuchyne.



Foto: Shutterstock

Pri príprave domácej zmrzliny si vystačíte s tým, čo už doma máte – s miskou, lyžicou, pohárikmi z jogurtov alebo, ak ste vyznávačmi ázijskej kuchyne, tak s čínskymi paličkami.

Základom domácej zmrzliny je zmiešanie krémových zložiek so sladidlom a príchuťou podľa chuti. Na krémovú zložku sa najčastejšie používa:

  • smotana na šľahanie (33 % alebo 36 %)
  • sladené kondenzované mlieko
  • jogurt
  • mascarpone alebo tvaroh

    Tieto zložky sa dajú miešať aj ručne, ak ich nechcete alebo nemáte čím šľahať. Výsledná zmrzlina síce nebude taká nadýchaná, ale chuťovo vás určite nesklame.

    Miesto formičiek jogurtové poháre

    Na domáce nanuky nemusíte hneď kupovať plastové formičky, ktoré vám len po zvyšok roka zbytočne zaberú miesto v kuchyni. Namiesto nich môžete použiť plastové téglikov z jogurtov alebo tvarohu a po naplnení a čiastočnom zmrazení do nich zapichnúť miesto drevenej paličky napríklad čínsku paličku alebo aj kávovú lyžičku.



    Foto: Shutterstock

    Na zamrazenie môžete tiež použiť zásobníky na ľad, silikónové formičky na muffiny či zipsové plastové vrecká, ktoré naplníte zmrzlinovou zmesou, naplocho zamrazíte a po vytiahnutí z mrazničky nalámete alebo nakrájate.


    Ak chcete urobiť zmrzlinu servírovanú lyžicou, stačí vám miska alebo plastová dóza. Dôležité je premiešať zmrzlinu každých 30–60 minút počas prvých 2–3 hodín mrazenia – zabránite tak tvorbe veľkých kryštálov.

    Čím zrelšie, tým lepšie

    Banány už majú najlepšie časy za sebou, marhule sú mäkké a jahody stratili sviežosť? Tak to sú potom do zmrzliny ako stvorené. Čím je ovocie zrelšie, tým bude zmrzlina sladšia a aromatickejšia. Skombinovať môžete napríklad:

  • banán + kakao + jogurt
  • marhule + tvaroh + med
  • jahody + smotanu + vanilkový cukor

    Ovocie rozmixujte (alebo popučte vidličkou), pridajte krémový základ, dochuťte sladidlom podľa potreby a zamrazte. Ak nemáte mixér, stačí všetko rozpučiť – textúra bude rustikálnejšia, ale chuť stále fantastická.



    Foto: Shutterstock

    Zvyšky, ktoré menia pravidlá hry

    Domáca zmrzlina je ideálna na to, aby ste využili aj netradičné zvyšky:

    Čokoláda: Rozpustite ju, nechajte vychladnúť a ešte tekutú ju na záver zamiešajte do zmrzlinovej zmesi.
    Káva: Ak vám ostalo trochu kávy, premiešajte ju so smotanou a cukrom – ideálne pre milovníkov tiramisu.
    Orieškové maslo: Pohár so zvyškom arašidového masla vypláchnite teplým mliekom a použite do základu zmrzliny.

    Domácu zmrzlinu môžete servírovať v miskách, ale ak si dáte tú námahu, tieto chrumkavé misky na zjedenie dostanú do kolien každého maškrtníka:





    ANKETA: Robíte si domácu zmrzlinu?

    37,5%



    62,5%







  • Diskusia k článku










    TOPlist