Bravčová panenka
Bravčová panenka

Panenka v orieškovo-petržlenovej kôrke na mrkvovom pyré

Marek Karaka
šéfkuchár Hotela pod Zámkom**** v Bojniciach, 18. apríla 2017
Panenka v orieškovo-petržlenovej kôrke na mrkvovom pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
50 ml
200 g
50 g
4 stredne veľké ks
4 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku (sviečkovú) opláchneme vlažnou vodou, osušíme a zbavíme blán. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením a sprudka opečieme na oleji z každej strany. Dáme piecť do rúry vopred vyhriatej na 200 °C na 10 – 15 minút.

  2. 2

    Medzitým pripravíme pyré: Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca s mrkvou. Zalejeme vodou, pridáme soľ a varíme do zmäknutia asi 25 minút. Keď sú mrkva a zemiaky mäkké, scedíme vodu, rozmixujeme dohladka a pridáme maslo. Celé premiešame.

  3. 3

    Petržlenovú vňať a píniové oriešky rozmixujeme do kašovitej hmoty, dochutíme soľou a korením. Zmes natrieme na upečené mäso. Podávame s pyré a výpekom zjemneným maslom.

Diskusia k receptu

petrkluc
Věřím, že je to chutné, ale já dělám maso pouze well-done.
nikuliena
Recepty z tohto mäsa máme najradšej aj keď je trošku drahšie. Určite vyskúšam.
kristina47
@Petrkluc (18.4.2017 13:45)
Prosím,čo je to,že mäso sa robí well-done?počujem to prvý krát.Ďakujem za odpoveď.
petrkluc
@Kristina47 (18.4.2017 20:16)

Well-done = dobře propečené, podle někoho mrhání kusem masa, ale mně prostě takhle chutná nejvíc.

"Well done

Hodně propečený steak. Má křupavou hnědou kůrku, je celý téměř stejně propečený a tlaku prstu se nepoddá vůbec. Na přípravu je proto nejjednodušší, ale tolik na něm nevynikne jedinečná chuť hovězího."

Zdroj:  www.zena.cz/volny-cas/medium-rare-well-done-vyznate...
bubaya
Prosím vás čo je tam vpredu to biele, vyzerá to ako obhorený kus plastu. A na tom oranžovom lemeši je na konci posypané niečo biele, to by ma tiež zaujímalo, či je to púder, alebo práškový cukor. Celkove je ten tanier hotová katastrofa, ako by som jedla tie kvietky, čo som ja čmeliak?
stanci11
@Bubaya to vpredu je restnutá cibuľka si myslím, vzadu asi odraz svetla. A tanier vyzerá krásne, farebne, sviežo, veď aj o tom je gastronómia že to má aj potešiť oko aj chuťové bunky :) inak jedlé kvietky by to mohli byť, na čmeliaka sa meniť nemusíte ;)
redakcia
@Bubaya (18.4.2017 23:12)

Takže tu sú odpovede na Vaše otázky: 1. Vpredu to biele je kúsok opečenej bielej cibule. 2. To "biele na koci posypané" je odraz svetla na tanieri. 3. Čmeliak nie ste :)
bubaya
V´daka Stanci aj redakcii, už som si chcela nechať narásť sosák. Mne sa takéto umelecké diela páčia v galérii, nie na tanieri, nemám rada jedlo, o ktorom neviem, ako ho mám jesť. Ale ako inšpirácia na nový obraz to nie je zlé. Nazvem to Hudba na tanieri.
tomas
@Petrkluc (18.4.2017 20:24)

zmenili sme skript (problém bol s vlnovkou v linke toho článku, neviem prečo to tam tak dávajú, nevidel som nikde inde taký link s vlnovkou v texte, ale je to prerobené, a Varecha akceptuje už aj linky, ktoré obsahujú vlnovku)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia