Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch fotorecept
Foto: frezia68
Alebo ako sa aj majster tesár niekedy utne. V televízii mi Kamila Magálová pripomenula kapustové pagáčiky. A je sezóna kapusty, tak prečo neupiecť? Veď Zobraziť celý popisAlebo ako sa aj majster tesár niekedy utne. V televízii mi Kamila Magálová pripomenula kapustové pagáčiky. A je sezóna kapusty, tak prečo neupiecť? Veď som ich niekedy rada piekla, tak urobím z bezlepkovej múky. Veď nie je problém recepty si prispôsobiť.
príprava
na 200 °C
Suroviny
250 g biela |
|
100 ml (alebo olej) |
|
|
|
1 PL |
|
štedro |
|
Cesto: | |
300 g v šupke varené |
|
200 ml |
|
podľa potreby 200 ml vlažné |
|
650 g |
|
čerstvé |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1 na potretie |
|
Postup
-
1
Zemiaky a kapustu som si pripravila deň vopred, aby som ich nemusela chladiť. Uvedené množstvá som si krátila na 1/3, teda som robila z 220 g bezlepkovej múky. Magálová robila z pšeničnej. Takže múku som si preosiala...
-
2
...pridala kvások, postrúhané zemiaky...
-
3
...kyslú smotanu, soľ...robot pomaly miesil, potom podusenú kapustu, ktorú som robila na masti, trocha cukru, soľ a MČK.......treba sledovať hustotu cesta a pridať mlieko alebo múku, ak je riedke. Bezlepkové cesto bolo riedke, takže som zahusťovala, veľmi sa lepilo, ale na doske som ho domiesila a nechala kysnúť.
-
4
Asi za 3O min. som chcela cesto prepracovať a rozvaľkať asi na 2 cm, ako som robievala z bežnej múky. Ale cesto riedke, lepivé, zrejme aj zemiaky zapracovali a tak som zasa pridávala múku, ale pagáče som vzdala. Lepivú masu som dala na plech, roztiahla a bude posúch.
-
5
Nechala som kysnúť asi 30 min., potrela vajíčkom + trocha mlieka, posypala rascou a sezamom a miesto výborných pagáčov bol posúch.
-
6
Je večer a tak aj fotky vyzerajú. Posúch je upečený a celkom chutný a poučenie? Bezlepkové cesto kysnuté zo zemiakov už robiť nebudem, len ak bude spoľahlivý recept. Lebo hoci často experimentujem, nemusí sa vydariť, alebo vznikne nový recept. Piekla som na 200°C asi 30 min.,až posúch mal hnedo-zlatú farbu. Ale z pšeničnej múky sú vydarené pagáče a má tu dobrý recept @dorisa, viac som nenašla, tak pripomínam. Kto má chuť na kapustové, nech vyskúša :-). Tu sú krájané ešte horúce-nedočkavá a hladná, lebo chlieb sa minul :-))).
-
7
A ešte jeden pohľad na krásne jesenné Tatry.
krásne naše Tatry..aj posúch kapustový k jeseni patrí..
piekla som ich kedysi..míňali sa rýchlo z misy..mám chuť znova spraviť..už od Tajomstva...nemôžem sa tej myšlienky zbaviť..ty si akčná žienka..a šikuľka..taká je moja o tebe mienka..
navnadil ma tvoj jednoduchý pagáčov tvar..
:-)