Pagáče kapustové bezlepkové, zmenené na posúch (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Alebo ako sa aj majster tesár niekedy utne. V televízii mi Kamila Magálová pripomenula kapustové pagáčiky. A je sezóna kapusty, tak prečo neupiecť? Veď som ich niekedy rada piekla, tak urobím z bezlepkovej múky. Veď nie je problém recepty si prispôsobiť.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky a kapustu som si pripravila deň vopred, aby som ich nemusela chladiť. Uvedené množstvá som si krátila na 1/3, teda som robila z 220 g bezlepkovej múky. Magálová robila z pšeničnej. Takže múku som si preosiala...
  2. ...pridala kvások, postrúhané zemiaky...
  3. ...kyslú smotanu, soľ...robot pomaly miesil, potom podusenú kapustu, ktorú som robila na masti, trocha cukru, soľ a MČK.......treba sledovať hustotu cesta a pridať mlieko alebo múku, ak je riedke. Bezlepkové cesto bolo riedke, takže som zahusťovala, veľmi sa lepilo, ale na doske som ho domiesila a nechala kysnúť.
  4. Asi za 3O min. som chcela cesto prepracovať a rozvaľkať asi na 2 cm, ako som robievala z bežnej múky. Ale cesto riedke, lepivé, zrejme aj zemiaky zapracovali a tak som zasa pridávala múku, ale pagáče som vzdala. Lepivú masu som dala na plech, roztiahla a bude posúch.
  5. Nechala som kysnúť asi 30 min., potrela vajíčkom + trocha mlieka, posypala rascou a sezamom a miesto výborných pagáčov bol posúch.
  6. Je večer a tak aj fotky vyzerajú. Posúch je upečený a celkom chutný a poučenie? Bezlepkové cesto kysnuté zo zemiakov už robiť nebudem, len ak bude spoľahlivý recept. Lebo hoci často experimentujem, nemusí sa vydariť, alebo vznikne nový recept. Piekla som na 200°C asi 30 min.,až posúch mal hnedo-zlatú farbu. Ale z pšeničnej múky sú vydarené pagáče a má tu dobrý recept @dorisa, viac som nenašla, tak pripomínam. Kto má chuť na kapustové, nech vyskúša :-). Tu sú krájané ešte horúce-nedočkavá a hladná, lebo chlieb sa minul :-))).
  7. A ešte jeden pohľad na krásne jesenné Tatry.