Moje fašiangové šišky z tvarohového cesta fotorecept
Foto: olinecka
Šišky zvonku chrumkavé a vo vnútri mäkučké. Ideálny čas na ich prípravu.
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
1 hrnček (200 ml) |
|
1 bal. |
|
1 a 1/2 ČL |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1,5 dl vlažné |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ks |
|
100 g |
|
250 g |
|
1,5 dl |
|
Na vysmážanie: | |
podľa potreby |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto.
-
2
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL hladkej múky, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, soľ, vajíčko, tvaroh, zmäknuté maslo, šťavu z polovice citróna a kvások. Rukou vypracujeme cesto, ktoré je zo začiatku lepkavé a počas miesenia prilievame smotanu. Dobre cesto vymiesime, pokiaľ sa neodlepuje od misy. Kto chce mať čisté ruky, dá cesto vymiesiť do mixéra.
-
3
Vrch vypracovaného cesta pomučíme, zakryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť 1 hodinu.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
5
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pomocou pohára vykrojíme šišky (kolieska). Vykrojené zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 15 minút na pracovnej doske.
-
6
Pripravené šišky z oboch strán vysmážame do zlatista v oleji. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Šišky môžeme podávať aj s domácim lekvárom, džemom, no nemusí byť, sú výborné. Dobrú chuť.
v každom prípade neuškodí.
Hneď by som si dal, ale žena ich nechce a pre jedného sa to neoplatí robiť
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči, rum som nepridavala bolo to pre deti. Ale veď sa môže pridať.