Tvarohové šišky

Moje fašiangové šišky z tvarohového cesta (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Šišky zvonku chrumkavé a vo vnútri mäkučké. Ideálny čas na ich prípravu.

18-20 ks
porcií
50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL hladkej múky, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste nakysnúť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme kryštálový a vanilínový cukor, soľ, vajíčko, tvaroh, zmäknuté maslo, šťavu z polovice citróna a kvások. Rukou vypracujeme cesto, ktoré je zo začiatku lepkavé a počas miesenia prilievame smotanu. Dobre cesto vymiesime, pokiaľ sa neodlepuje od misy. Kto chce mať čisté ruky, dá cesto vymiesiť do mixéra.
  3. Vrch vypracovaného cesta pomučíme, zakryjeme a dáme na teplé miesto vykysnúť 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pomocou pohára vykrojíme šišky (kolieska). Vykrojené zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 15 minút na pracovnej doske.
  6. Pripravené šišky z oboch strán vysmážame do zlatista v oleji. Ešte za horúca obalíme práškovým a vanilínovým cukrom. Šišky môžeme podávať aj s domácim lekvárom, džemom, no nemusí byť, sú výborné. Dobrú chuť.