Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy fotorecept
Foto: lyali
Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a Zobraziť celý popisKuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)
Suroviny
Kuracie špízy: | |
2 ks |
|
podľa chuti |
|
250 g - plátky alebo šunka - plátky |
|
Špenátová omáčka: | |
2 PL |
|
120g balenie 1 čerstvý |
|
podľa chuti - strúčiky |
|
0,5 l |
|
1 ks |
|
2 ČL |
|
podľa potreby |
|
1 ČL |
|
|
|
podľa chuti |
|
Pirohy: | |
4 ks |
|
cca 3 dcl |
|
|
|
cca 500 g |
|
zemiaková plnka: | |
uvarené |
|
|
|
|
|
|
|
sladká plnka: | |
uvarený hustejší osladený |
|
|
|
(napr. rozmrazené) |
|
na zlepenie okrajov: | |
rozšľahané |
|
navrch: | |
|
|
(na slané) |
|
(na sladké) |
|
Postup
-
1
1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.
-
2
Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).
-
3
Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)
-
4
Na špajdliach :-)
-
5
Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).
-
6
2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.
-
7
Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.
-
8
Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.
-
9
Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)
-
10
Hotová omáčka :-)
-
11
Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)
-
12
3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).
-
13
Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.
-
14
Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)
-
15
Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).
-
16
Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.
-
17
Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.
-
18
Dáme variť do osolenej vriacej vody.
-
19
Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)
-
20
Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
-
21
Uvarené rezance do polievky :-)
-
22
Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.
-
23
Sladký v priereze :-)
-
24
pozn. Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min. No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)
recept vyborny
Pekný recept
ked si ho vlozila na Varechu;-)
Je velika chyba kulinarskych webu, ze neni mozne ulozit recept do vice kategorii. A tak si recept i s obrazky kopiruju do Wordu, tam upravim a udelam si tak receptu kolik potrebuju. Zustanou original, jen jsou rozdelene jak potrebuju. Vzdy si recepty jeste ukladam do PC abych nebyla zavisla na internetu.
Na jidlo se opravdu tesim!