Šúľance s mletým mäsom a ružičkovým kelom
mesačník Varecha, 2. novembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
Vydržte tú vôňu pečených zemiakov, nezjedzte ich a použite ich na prípravu týchto šúľancov. Uvidíte, že sa pripravujú omnoho jednoduchšie ako z varených.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Šúľance: | |
| 1 kg (typ C) |
|
| 40 g strúhaný |
|
| 150 g |
|
|
|
|
| 2 ks |
|
| 400 g |
|
| Ružičkový kel s mäsom: | |
| 400 g |
|
| 200 g mleté |
|
| 200 g |
|
| 1 PL |
|
| Na posypanie: | |
| strúhaný |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme šúľance. Plech posypeme vrstvou soli. Zemiaky vydrhneme pod tečúcou vodou kefkou a rozložíme na soľ. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 90 minút, až zmäknú a šupka bude chrumkavá.
- 2
Pečené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame. Pridáme parmezán a múku, podľa chuti osolíme, okoreníme a premiešame. Nakoniec zapracujeme žĺtky. Cesto jemne poprášime múkou.
- 3
V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme z nich valčeky a rozkrájame na rovnaké kúsky, z ktorých ručne vytvarujeme šúľance. Hotové šúľance vložíme do vriacej vody a varíme 3–4 minúty, až vyplávajú na hladinu. Vyberieme a necháme odkvapkať.
- 4
Ružičky kelu opláchneme a rozoberieme na jednotlivé listy. Vo veľkej panvici zahrejeme 1 PL oleja, pridáme mleté mäso a restujeme asi 4 minúty. Potom pridáme listy kelu a sušené paradajky a ďalej restujeme, kým kel nezmäkne. Podávame so šúľancami a posypané nastrúhaným syrom.
Tiež Šúľance:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Ale vlastnoruční výroba mne pobaví více :-))