Kuracie prsia z kyslomliekovej marinády so zeleninovým šalátom fotorecept
Foto: sracz
Vo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ Zobraziť celý popisVo svojej kuchyne experientujem s viacerými druhmi marinády. Klasickú predstavuje kombinácia „ČDD“ (napr. kečup, cesnak, horčica, sójovka, Worchester, soľ a čMČK), potom tzv „suchá“ iba soľ a čMČK, či hočicová, alebo voda + 2:1 cukor a soľ. V tomto rcp Vám predstavujem nový variant, v ktorom som použil iba kyslé mlieko. Novú chuť vyprážaného kuracieho mäsa získate aj jeho dvojnásobnou tepelnou úpravou. Znásobite ju, ak po klasickom vyprážaní, dopečiete mäso asi 33´ v rúre. Príloha je už na Vás!
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 200 - 1 500 g (plátky) |
|
1 200 - 1 500 ml |
|
2 KL (do mlieka) |
|
Na obaľovanie: | |
200 - 250 ml |
|
1 KL |
|
1 ML |
|
1 PL (talianska zmes) |
|
4 - 6 ks |
|
2 - 3 PL |
|
250 - 333 ml |
|
Na vyprážanie: | |
120 - 150 ml |
|
120 - 150 g |
|
120 - 150 g |
|
Na teplý zeleninový šalát: | |
2 - 3 PL |
|
2 - 3 ks |
|
2 - 3 ks |
|
10 - 12 ks |
|
250 - 333 ml |
|
120 - 150 ml |
|
120 - 150 ml |
|
120 - 150 ml |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
Postup
-
1
dva či tri dni pred vyprážaním, som kuracie prsia odblaníl, dočistil,pokrájal na 12÷15 mm hrubé plátky, rozložil do pomocnej misy a zalial kyslým mliekom, v ktorom som, priamo vo fľaši roztriasol 2 KL soli; potom som naplnenú misu obalil plastickým vrecúškom a uložil do chladničky.
-
2
keď nadišiel deň „D“ (teda skôr „V“, čoby vyprážania), začal som prípravou teplého zeleninového šalátu, ktorý v komlexe predstavoval prílohu; do „Wok“ panvice som nalial 2÷3 PL oleja a pridal pokrájanú karotku, stonkový zeler, zelenú cibuľku aj s „pierkami“, zelerové lístky, maladú rukolu, špenát „baby“ a petržlenovú vňať; (PL maslo pride na svoje až na úplný koniec)
-
3
po jemnom osolení a „očeMČeKovaní“ som celú zostavu nežne premiešal, postupne nechal zredukovať až na skoro ½ pôvodného objemu a prikrytú odložil, než dôjde aj na jej dokončenie a servírovanie
-
4
pripravil som si zostavu na obaľovanie
-
5
kuracie prsia, ktoré som v sitku nechal stiecť a odkvapkať z kyslomliečnej marinády
-
6
racionálne rozložil „linku“ na obaľovanie, t. j. zmiešal hladkú múku so soľou, čMČK a s talianskou univerzálnou zmesou; v miske č. 1 som rozšľahal vajíčka s vlažným mliekom a v č. 2 rozostrel jemnú strúhanku
-
7
na veľkej panvici rozohrial olejovo_bravčo-masťovo_maslovú marinádu na vyprážanie;
-
8
potom to už išlo ráz_náraz, ako u kanonierov: múka, vajíčka, strúhanka, vajíčka, strúhanka
-
9
a poďme ho do horúcej vyprážacej emulzie, pekne po obidvoch stranách na červeno – zlato – hnedo,
-
10
nuž a v poslednej „várke“ došlo aj na tradičné pampúšiky, vymiešané zo zvyškov vajíčok, strúhanky, trošky (tak za PL) múky, pokrájaných petržlenových lístkov a štipky „sódy_biky“
-
11
priebežne som nechal vyhriať rúru na 180 °C (350 °F), v ktorej som počas 45´ dopiekol vypražené kuracie prsia, v pekáči vystlanom alobalovou fóliou.
-
12
dokonca aj pampúšiky (slastná to i nostalgická spomienka na dávno odišlé detstvo, pod starostlivými „krídlami“ presladkej Mamky Aňuci a úžasnej Babičky lady Ann) sa vydarili
-
13
odložený teplý zeleninový šalát som opäť rozohrial na prevádzkovú teplotu a potom do neho vmiešal plátky „dobrej“ PL masla a ešte „krát“ premiešal; mohol som prestierať porcie na obed, ktoré som ozdobil plátkom citróna, polokyslými malinami a „pierkom“ zelerovej vňate
-
14
a tak to vyzeralo z druhej strany! Chutilo! … a veľmi! Dokonca aj tej šľachetnej Pani, u ktorej bývam a čo ma pri sebe strpí!
Mám rada takto pripravené mäso.
Tiež ma zaujal aj teplý šalát.