Kuracie prsia so šampiňónmi zapekané v lístkovom ceste - Chicken and mushroom pie

lair - fotkalair, 21. januára 2011
Kuracie prsia so šampiňónmi zapekané v lístkovom ceste - Chicken and mushroom pie
Foto: lair

Toto jedlo pripravujem v pube každú sobotu. Je to typické anglické jedlo. Predtým sme ho dostávali z veľkovýroby a nebolo veľmi žiadané. Raz som Zobraziť celý popisToto jedlo pripravujem v pube každú sobotu. Je to typické anglické jedlo. Predtým sme ho dostávali z veľkovýroby a nebolo veľmi žiadané. Raz som sa rozhodol, že to urobím ja. Vedel som zhruba, čo do toho ide a keď prišiel deň D, tak som sa do toho pustil. Nestihol som sa pozrieť do kuchárskej knihy v ten deň, tak som to urobil po svojom. A odvtedy to na mňa prischlo a každú sobotu urobím 12 až 15 porcií tohto jedla, nakoľko zákazníkom to chutí.

4
porcie
15 minút
príprava
30 - 40 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
200 - 300 gramov, nakrajane na mensie kusky
2 - 3 PL
100 gramov
1 PL
150 ml
200 ml
 mleté čierne korenie
1 KL
1  rozmrazene




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na asi 1x1 cm kúsky. Posolíme, pokoreníme a dáme pražiť na troche oleja. Pražíme ich až kým nie sú mäkké, ale majú ostať biele, teda neprehnať to s pražením. Sampiňóny po umytí rozštvrtíme a taktiež popražime ( v osobitnej nádobe) na troche masla. Tiež nie dlho, tak 5 až 7 min. aby si ako tak zachovali tvar. Kuracie prsia aj sampiňóny scedíme od vzniknutej tekutiny.

  2. 2

    Teraz si pripravíme hustú bešamelovú omáčku. Maslo roztopíme vo väčšom hrnci a pridáme 2 - 3 PL múky. Za neustáleho miešania prilievame smotanu a mlieko, pridáme mleté čierne korenie, soľ, vegetu, horčicu, mletý koriander a nakoniec citrónovú štavu a postrúhanú kôru. Pridáme kuracie prsia a šampiňóny, zmiešame dokopy a odstavíme od ohňa.

  3. 3

    Pripravenú zmes dáme do vyššieho plechu na pečenie, alebo do misy z jenského skla, pripadne keramického pekáča. Urovnáme povrch a dáme tam rozvalkané lístkové cesto. Toto potrieme rozšľahaným vajíčkom a tupou vidličkou urobíme vzor vlnky po celom ceste. Ostrou vidličkou poprepichujeme cesto, aby para mala kadiaľ uniknúť pri pečení. Dáme piecť do vopredu zohriatej rúry na asi 30 - 40 min., kým nie je povrch cesta pekne hnedý. Po upečení rozkrájame a podávame s varenými zemiakmi a zeleninou. Tu v Anglicku každú porciu tohto jedla polejú dookola so šťavou Bisto, ktorá má kuraciu prichuť a je to v granuliach,ktoré sa rozmiešajú s horúcou vodou. Nepodarílo sa mi pridať obrázok, tak pripájam aspoň link, kde si to môžete pozrieť, ako to má vyzerať http://www.google.co.uk/m/search?site=images&source=mog&hl=en&gl=uk&client=safari&q=chicken%20mushroom%20pie#i=13

Diskusia k receptu

ursula4
Prosím ťa ,lístkové cesto dávaš len na vrch,alebo ide aj na spodok pekáča
lair
Toto jedlo sa nekrája práve najlepšie, kým je teplé. Keď vychladne, potom sa krája fajn. Iná, snáď vhodnejšia verzia použiť na každú porciu jedla menšiu misku a z listkového cesta vykrojiť potrebnú veľkosť a ďalej postupovať ako je uvedené v recepte. V originálnom anglickom recepte sa
používa aj cibuľa aj rozdrvený cesnak, trebárs keď sa pražia
šampinóny, pridať to vtedy k nim.
Lístkové cesto dávam len navrch
evanaaa
Lair, vítaj tu na Vareche a neodchádzaj od nás. Uviedol si sa dobre, čakáme na ďalšie jedlá-recepty. Tento sa mi dosť pozdáva , mám väčšiu formu s obdĺžnikovými otvormi, mala by som to v nej skúsiť. Nedávno som pozerala reláciu, v ktorej kuchár podobne dával zapiecť ale hovädzie mäso na mäkko podusené do nádob a vrch prikryl lístkovým cestom. Dosť chutne to vypadalo.( Bolo to tuším zapečené ragú).
lair
Evanaaa, nemaj obavy, mám ešte v rukáve pekných pár receptov, len potrebujem pripojiť foto.( na žeriave mi to nejde). Teoreticky je možné zakryť lístkovým cestom aj rôzne iné dusené mäsá na rôzny spôsob. Ja som dokonca raz spravil aj sviečkovú a listkové cesto na vrch alebo aj hovädzie na čiernom pive (Guinness).Zásadou je však vždy spraviť poriadne hustú omáčku, treba ju predsa nejako nakrájať, alebo potom ako som hore vyššie napísal, použiť menšie nádoby na jednotlivé porcie.
zdezda
toto sa mi veeeeeľmi páči, všetko mám doma, asi to aj zajtra urobím, ďakujem a vitaj medzi nami :-)
jarunka
Mne by sa to pacilo v mensich nadobkach na jednotlive porcie. Tie nadobky musim dostat. Pekny recept.
eva60
Aj mne sa veľmi pači ten receptík,obľubujem tie polotovary _keď idem k dceram do Walesu,musím ochutnať niečo nové.Nevieš poradiť,čo je u nás na Slovensku podobné tým omáčkam Bisto?Minule som si doniesla omačku na lazanie-v bielom obale,bola výborna na dochucovanie.Teraz som doniesla v červenom obale,ale je to tmavá omačka .Aspon mne to chutí...neviem najsť niečo doma ako nahradu.
lair
Neviem, či sa dá tú šťavu Bisto dostať na Slovensku. V Anglicku v nedeľu, keď sa robí pečené hovädzie alebo bravčové tak pri servírovaní porcií mäsa sa povrch mäsa popolieva tou šťavou. Teda aby som bol presný, narežú sa povedzme 3 plátky mäsa z celého upečeného kusa, položia na tanier a tam sa to mäso pokryje šťavou. Je to také tmavé
husté slané voľačo. Jasné ,že existujú rôzne druhy, chute Bista, na hovädzie , hydinu, jahňacinu. Neverím, že by to ľudom na Sk chutilo, ale Angličania sú na to zvyknutí. Dokonca si to občas pýtali aj na vyprážaný rezeň...
julica
@lair ,nemal by si pouzivat cudzie fotky, upozornuju ta na to pravidla varechy, asi si to nepostrehol.
eva60
ale chuti to aj na slovensku,neboj...aj oxo si nosim,prisposobim to k nasim jedlam.Sice nie všetko tam "musím",ale už sa da aj v anglicku našincovi prežiť.
eva60
ale chuti to aj na slovensku,neboj...aj oxo si nosim,prisposobim to k nasim jedlam.Sice nie všetko tam "musím",ale už sa da aj v anglicku našincovi prežiť.
dida99
myslím, podľa toho obrázku, že sa môže použiť aj domáce krehké cesto s maslom...
lair
Áno, dida, je možné použiť aj iné cesto. Predošlý obrázok nebol môj, aj mi ho admin zrušil. Dnes je sobota, robil som novú várku tohto jedla, tak zato je tam už moje originálne foto. Pri tomto poslednom varení som použil aj cibuľu keď som pražil šampiňóny (1 stredne veľkú) aj drvený cesnak asi 4 strúčiky, tak ako sa píše v pôvodnom anglickom recepte.
A výsledok bol veľmi dobrý!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia