Mangoldový koláč fotorecept
Mangold je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Pestujem ho na záhrade už dlhé roky. Neulakomujem sa na farebnosť, sejem vždy mangold zelený, širokostopkový. Zobraziť celý popisMangold je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Pestujem ho na záhrade už dlhé roky. Neulakomujem sa na farebnosť, sejem vždy mangold zelený, širokostopkový. Prečo? Je chutnejší, má pevnejšie listy, a hlavne, stopky tohto mangoldu sa dajú pripravovať samostatne podľa receptov na špargľu. Mám len jeden "problém". Záhradu mám pod lesom a tak mi chodí na mangold srnka. Či tá istá, ťažko povedať. Chodí mi tu už asi 5 rokov. Ale je to príjemné spestrenie a nevadí mi to, je to milé. :)))
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
120 g |
|
50 g |
|
50 ml |
|
|
|
cca 1 dl |
|
Paradajková omáčka: | |
5 PL (alebo pyré) |
|
1 PL |
|
2 strúčiky |
|
Ďalej: | |
400 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 strúčiky |
|
100 g |
|
|
|
200 ml |
|
Postup
-
1
Všetky prísady na cesto vymiesime. Vody dávame toľko, aby sme dostali klasické miesené cesto.
-
2
Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním okrúhlu koláčovú formu, okraje trošička nadvihnerme. Dáme do rúry na 180 °C a 10 minút predpečieme.
-
3
Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme narezaný mangold a prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a 5 minút podusíme.
-
4
Prichystáme paradajkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín.
- 5
Predpečené cesto potrieme omáčkou a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom.
- 6
Rozložíme podusený mangold.
- 7
Povrch koláča potrieme jogurtom.
- 8
Pečieme na 180 °C asi 25 minút, kontrolujeme podľa upečenosti cesta.
- 9
Poznámka: Paradajkovú omáčku a mangold nesolím, vzhľadom k syru je to pre mňa slané dosť. Kto ale potrebuje, nech si prisolí.
- 10
Poznámka pre pestovateľov: Na jeseň mangold nevyberám s koreňmi, len ho popri zemi zrežem. Na jar napukajú skoro listy a je to prvá úroda zo záhrady. :) Až potom ho vyberiem úplne s koreňmi a vysievam nový. Išiel by už do kvetu.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 5
Diskusia k receptu