Slaný koláč
Slaný koláč

Mangoldový koláč fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 23. júla 2025
Mangoldový koláč (fotorecept)
Foto: tejaja

Mangold je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Pestujem ho na záhrade už dlhé roky. Neulakomujem sa na farebnosť, sejem vždy mangold zelený, širokostopkový. Zobraziť celý popisMangold je jedna z mojich najobľúbenejších zelenín. Pestujem ho na záhrade už dlhé roky. Neulakomujem sa na farebnosť, sejem vždy mangold zelený, širokostopkový. Prečo? Je chutnejší, má pevnejšie listy, a hlavne, stopky tohto mangoldu sa dajú pripravovať samostatne podľa receptov na špargľu. Mám len jeden "problém". Záhradu mám pod lesom a tak mi chodí na mangold srnka. Či tá istá, ťažko povedať. Chodí mi tu už asi 5 rokov. Ale je to príjemné spestrenie a nevadí mi to, je to milé. :)))

1 forma
porcia
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
120 g
50 g
50 ml
cca 1 dl
Paradajková omáčka:
5 PL (alebo pyré)
1 PL
2 strúčiky
Ďalej:
400 g
1 ks
2 PL
2 strúčiky
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Všetky prísady na cesto vymiesime. Vody dávame toľko, aby sme dostali klasické miesené cesto.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním okrúhlu koláčovú formu, okraje trošička nadvihnerme. Dáme do rúry na 180 °C a 10 minút predpečieme.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme narezaný mangold a prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a 5 minút podusíme.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prichystáme paradajkovú omáčku zmiešaním všetkých surovín.

  5. 5

    Predpečené cesto potrieme omáčkou a posypeme nahrubo nastrúhaným syrom.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozložíme podusený mangold.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch koláča potrieme jogurtom.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme na 180 °C asi 25 minút, kontrolujeme podľa upečenosti cesta.

    Mangoldový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poznámka: Paradajkovú omáčku a mangold nesolím, vzhľadom k syru je to pre mňa slané dosť. Kto ale potrebuje, nech si prisolí.

  10. 10

    Poznámka pre pestovateľov: Na jeseň mangold nevyberám s koreňmi, len ho popri zemi zrežem. Na jar napukajú skoro listy a je to prvá úroda zo záhrady. :) Až potom ho vyberiem úplne s koreňmi a vysievam nový. Išiel by už do kvetu.

Diskusia k receptu