Horúce leto:
Šalát ako hlavné jedlo. Čo musí obsahovať, aby vás zasýtil a akých chýb sa pri ňom vyvarovať?

Veronika Lucáková, dnes 06:00     7 minút čítania

Nechce sa vám v teplých dňoch pariť pri sporáku? Správne namiešaný zeleninový šalát dokáže zastúpiť aj varené jedlo. Teda v prípade, že dodržíte tieto zásady.



Foto: Shutterstock

Leto je obdobie, keď sa nechce nikomu stáť pri horúcej rúre, no zároveň všetci túžime po niečom sviežom, chutnom a výživnom. Odpoveď? Letný šalát, ktorý nie je len hŕbou zeleniny, ale bohatým jedlom s harmonickou kombináciou chutí, farieb aj chrumkavosti. Ak do neho vložíte farby, vrstvy, vône a trochu kreativity, dokáže vás zasýtiť aj osviežiť.

Základ je extra dôležitý

Nemusí to byť len zelený ľadový šalát. Leto ponúka pestrú paletu šťavnatej čerstvej zeleniny rôznych chutí a textúry, vďaka ktorým môže byť šalát vždy iný.

Uhorka je chladivá, osviežujúca a skvelá či už nastrúhaná alebo nakrájaná na plátky. Cherry paradajky sú sladké ako bonbóny a dodávajú šalátu okrem chuti ak krásny červený farebný kontrast.

Apropó farby, tými naozaj hýri paprika, ktorá je chrumkavá a môžete ju do šalátu pridať nakrájanú na kocky alebo pásiky či nakrájanú na kolieska použiť aj na dozdobenie.

Surová mladá cuketa nakrájaná na tenké plátky napríklad pomocou mandolíny je prekvapivo chutná. Tak ani na ňu pri miešaní šalátu určite nezabudnite. Reďkovka je zasa ostrá, chrumkavá a ideálna pre rôznorodosť chute aj textúry.

No a ľahké listy baby špenátu, poľníčka či rukoly sú tiež plné živín a sviežosti. A teraz si predstavte všetky tie variácie, ktoré dostanete kombinovaním všetkých týchto druhov zeleniny...

Kľúčom k dobrému šalátu je kontrast

Dobrý šalát by nemal byť jednotvárny. V každom by malo byť niečo chrumkavé (orechy, semienka, pečený cícer...), jemné (feta, kozí syr, mozzarella, avokádo...), sladké (hrozno, mango, hruška...) a slané s chuťou umami (olivy, sušené paradajky, parmezán...)

Vyskúšajte ako chrumkavú zložku do šalátu pečený cícer:



Dresing: malý doplnok s ohromnou chuťou

Dresing môže byť to, čo šalát povýši na kulinársky zážitok – alebo, v tom horšom prípade ho pokazí.

Základný dresing, ktorý sa hodí v podstate k akémukoľvek šalátu, vymiešate z 3 PL kvalitného olivového oleja, 1 PL balzamikového octu alebo citrónovej šťavy, 1 ČL dijonskej horčice, zo soli, mletého čierneho korenia a 1 ČL medu. Dá sa celkom jednoducho vymiešať v malom zaváraninovom poháriku, stačí potriasť a je hotovo.



Vyvarujte sa týchto chýb:

1. Nemiešajte priveľa druhov zeleniny – stačia tri či štyri druhy.
2. Nepoužívajte len surovú zeleninu – opečená cuketa, baklažán, mrkva alebo aj taký pečený cesnak alebo cibuľa robia v šaláte divy.
3. Nekupujte balené namiešané šaláty – často sú už zvädnuté, obschnuté alebo naopak slizké a to nikto z nás predsa nechce jesť, radšej si namiešajte vlastný.
4. Nekrájajte ich na rôzne veľkosti – šalát bude najviac chutiť, ak sa suroviny rovnakej veľkosti dobre premiešajú a všetky ingrediencie sa dostanú naraz aj na vidličku či lyžicu.
5. Nezabúdajte na proteíny – aby bol šalát vhodný ako hlavné jedlo a nadlho vás zasýtil, potrebujete doň doplniť bielkoviny, môže to byť v podobe pečeného či grilovaného mäsa, syra, prípadne tofu či strukovín.



6. Nešetrite koreninami a bylinkami – počas letných mesiacov sú čerstvé bylinky ako petržlenová vňať, bazalka, pažítka, kôpor, oregano, tymian, rozmarín či mäta v šaláte nevyhnutnosťou a rôzne aromatické koreniny dodajú ešte extra chuť. Skúste napríklad sumac, čili, sušený cesnak a ďalšie druhy podľa vašej chuti alebo stavte na koreninovo-bylinkové zmesi z obchodu.

7. Nebojte sa ovocia v slaných šalátoch - broskyne na grile, kocky melóna alebo hruška skvelo dopĺňajú v šalátoch slané syry.

8. Nepridávajte dresing hneď – aby šalát nezvädol, podávajte dresing zvlášť alebo ho na šalát nalejte až tesne pred podávaním.



Foto: Shutterstock

Letné šalátové inšpirácie:

Caprese s broskyňami: Okrem plátkov paradajok, syra mozzarella a lístkov čerstvej bazalky, pridajte ešte mesiačiky broskyne, rukolu a dresing dochutený bazalkou.

Svieži špenátový s cícerom: Ako základ použite baby špenát, doplňte ho nakrájaným avokádom, uhorkou a upečte si k nemu aj cícer. Všetko skvelo doplní dresing vymiešaný zo sezamovej pasty tahini s limetovou šťavou.

Sladko-slaný melónový: Na kocky nakrájaný červený melón posypte rozdrobeným balkánskym syrom, doplňte najemno nasekanou mätou, kolieskami čiernych olív a pokvapkajte citrónovou šťavou.





ANKETA: Kupujete si do šalátov hotové dresingy?

4,8%



95,2%







Diskusia k článku










TOPlist