Kelová polievka
Kelová polievka

Krémová polievka z ružičkového kelu

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 7. júla 2022
Krémová polievka z ružičkového kelu
Foto: Jana Štrbková

Pravý domáci med je výnimočná potravina, ktorú používame na prípravu zdravých jedál. A pridať ho môžete aj do tejto výbornej krémovej polievky.

10 minút
príprava
20 minút
na 4 °C

Suroviny

500 g
1 stonka
1 ks (malý)
1 PL
1 PL
600 ml
100 ml (alebo sladká smotana)
1 ČL
1 ks
1 ks
1/2 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Z ružičkového kelu odstránime vrchné lístky. Stonkový zeler zbavíme nožíkom vláskov a nakrájame spolu s pórom nadrobno.

  2. 2

    V hrnci na miernom ohni zohrejeme maslo a olej, pridáme kurkumu a čerstvo zomleté čierne korenie. Zeler a pór opekáme na tuku asi 3 minúty. Pridáme na polovice rozkrojený ružičkový kel a nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a opekáme, kým kel nezíska svetlú farbu. Stačí na to pár minút. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme asi 15 minút.

  3. 3

    Ručným mixérom rozmixujeme polievku dohladka, pridáme kokosové mlieko alebo smotanu.

  4. 4

    Vrátime do hrnca a povaríme spolu ešte tri minútky. Nakoniec polievku dochutíme medom a soľou.

  5. 5

    Polievku pri podávaní môžeme ozdobiť jedlými kvetmi alebo nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia