Králičie stehno na smotane so slaninkovou knedľou fotorecept
z hotela The Grand Vígľaš****, 27. marca 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Suroviny
4 ks |
|
400 g |
|
2 ks stredne veľká |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
200 g |
|
100 g prerastená |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
1 vetvička |
|
200 g |
|
1 KL |
|
|
|
Slaninkové knedle: | |
2 ks |
|
100 g prerastená |
|
2 ks stredne veľká |
|
250 g |
|
150 ml |
|
1 ks |
|
1/2 bal. |
|
hrsť |
|
|
Postup
-
1
Stehná umyjeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. V kastróle rozpustíme maslo a stehná opečieme; hotové vyberieme a do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a koreňovú zeleninu. Orestujeme dozlata. Pridáme horčicu a ocot. Čierne korenie, nové korenie, bobkový list a vetvičku tymianu zabalíme do kúska čistej látky a pridáme k zelenine. Zmes podlejeme bielym vínom a vložíme späť mäso. Všetko spolu dusíme asi 45 minút.
-
2
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a uložíme do tepla. Vyberieme aj koreniny a prilejeme 200 ml smotany. Chvíľu povaríme a potom zmes rozmixujeme. Môžeme pridať plátok masla na zjemnenie. dozlata. Pridáme horčicu a ocot.
-
3
Knedľa: Slaninu nasekáme nadrobno a orestujeme ju. Pridáme cibuľu a spolu opražíme. Rožky nakrájame na malé kocky a vložíme na 5–10 minút do rúry. Z vajca, múky, vlažného mlieka a prášku do pečiva vymiešame cesto. Do cesta pridáme soľ a nasekanú petržlenovú vňať. Na záver primiešame do cesta aj nakrájané rožky a slaninkovo–cibuľovú zmes. Cesto dobre premiešame, necháme 10 minút odpočinúť.
-
4
Z cesta vytvarujeme 4 gule. Do osolenej vriacej vody vložíme knedle a pomaly varíme za občasného miešania 15 minút.
-
5
Glazovaná baby mrkva: V hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej sme pridali kryštálový cukor a soľ. Mrkvičku očistíme a vložíme na 5 minút do hrnca s vriacou vodou. Po uvarení mrkvu orestujeme na masle.
Diskusia k receptu