Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanové rezy

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 17:46
100 minút
príprava
15+15 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpusy:
6 ks
6 PL
6 PL
4 PL
4 PL
2 PL
2 bal.
Gaštanový krém:
250 g
150 g
750 g
2 PL
Čokoládový krém:
200 g
100 g
6 ks
250 g
1 PL
Poleva:
50 g
100 g



Postup

  1. 1

    Čokoládový krém: Do misy dáme vajcia, čokoládu na varenie a práškový cukor. Nad parou za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Keď vareškou prejdeme po dne hrnca, musí sa v čokoládovej mase tvoriť cestička. Zložíme zo sporáka a necháme pri izbovej teplote poriadne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme, pridáme vychladnutú čokoládovú masu, rum a všetko spolu vyšľaháme na hladký krém.

  2. 2

    Kakaové pláty (robíme dva): Z 3 bielkov a 3 PL kryštálového cukru vyšľaháme pevný sneh, pridáme postupne po jednom 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, 2 PL oleja, 2 PL vody, 1 PL kakaa a nakoniec vmiešame prášok do pečiva. Opatrne vymiešame hladké cesto bez hrudiek, ktoré vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (40x25 cm) alebo formy na pečenie (28x38 cm).

  3. 3

    Pečieme 10-15 minút pri teplote 180 °C. Po vytiahnutí z rúry piškótu vyklopíme, stiahneme z nej papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke. Takto si pripravíme ešte jeden plát.

  4. 4

    Gaštanový krém: maslo, práškový cukor a rum vyšľaháme, pridáme gaštanové pyré a ďalej šľaháme, kým sa všetky suroviny pekne nespoja. Krém rozdelíme na dve polovice a potrieme ním každý piškótový plát. Pláty sú krehké a plnka trošku tuhšia. Natierajte ju opatrne, aby ste pláty nepotrhali.

  5. 5

    Aj čokoládový krém si rozdelíme na 2 rovnaké časti a natrieme ich na gaštanový krém.

  6. 6

    Pláty natreté obidvomi plnkami uložíme na seba a necháme niekoľko hodín stuhnúť (najlepšie cez noc).

  7. 7

    Polejeme čokoládovou polevou: v rajničke za stáleho miešania rozpustíme Ceru a čokoládu na varenie. Koláč s polevou necháme cca 5 minút stuhnúť v chladničke. Potom ho vyberieme, okraje orežeme a koláč pokrájame horúcim nožom.

Diskusia k receptu

zahra
Planovala som na Vianoce gastanove rezy, tak skusim tvoje. Zdaju sa mi byt pavucinkove, preto dam namiesto polevy ganache. Uz su v KK, dakujem.