Foto: Shutterstock
Miso je liečivá potravina pôvodom z Japonska. Vyrába sa zo sójových bôbov, prípadne zo zmesi obilia alebo rýb a uvarených sójových bôbov. Zmes sa naočkuje fermentačnou kultúrou a nechá odležať v cédrových nádobách. Počas procesu fermentácie sa bielkoviny a tuky premieňajú na jednoduché aminokyseliny a mastné kyseliny. Zároveň vznikajú zdravé enzýmy a esenciálne aminokyseliny, ktoré sú pre ľudský organizmus nenahraditeľné.
Čím je prospešné
Vďaka obsiahnutým enzýmom miso harmonizuje trávenie, podporuje správnu látkovú výmenu a pomáha "rozpúšťať" zlý cholesterol. Miso tiež posilňuje imunitný systém a má silné detoxikačné účinky.Tento nenápadný zdroj energie, zdraviu prospešných látok a chutí môžete využiť na množstvo spôsobov. Miso má rôzne intenzívne chute podľa druhu a farby a používa sa len v malom množstve. Aby si zachovalo všetky prospešné látky, nesmie sa vystavovať vysokej teplote, pretože varom sa zničí jeho jemná chuť a liečivé účinky.
Čo s ním?
• Svetlé miso z ryže sa vyznačuje jemnou chuťou a krémovou konzistenciou. Pridáva sa do zemiakovej kaše namiesto mlieka alebo do krémových polievok namiesto smotany. Zmiešané s ryžovým octom slúži ako lahodný dresing na šalát.
Foto: Andrea Červenková
• Červené miso má univerzálne použitie. Upečené mäso alebo ryby ním možno ihneď po upečení potrieť, čím získajú intenzívnu chuť. S ryžovým vínom a octom vznikne vynikajúci dip na dusenú zeleninu.
• Tmavé miso zo sójových bôbov má najintenzívnejšiu chuť a najvyšší obsah bielkovín. Polievky, najmä vývary, dochutí lepšie ako bujónová kocka. Skvele sa hodí aj k strukovinám.
Pre niektorých našich prispievateľov miso nie je neznámou. Inšpirujte sa ich receptami, v ktorých ho do svojich jedál použili:




Diskusia k článku