Králičie mäso
Králičie mäso

Králičie stehná na čierno fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 26. apríla 2017

Tento recept som robil ako prvotinu. Našiel som ho na nete, trochu som ho upravil podľa seba. Veľmi nám to chutilo.

5-6
porcií
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Suroviny

1200 g (diely)
Na omáčku:
120 g
150 g
150 g
250 g
2 stredne veľký ks
6 strúčiky
2 PL
4 ks
15 ks
5 ks
5 ks
1 ks (na šťavu)
4 PL
400 g
0,7 l
0,15 l
3 PL (na strúhanie)
Na zemiakové guľky:
1000 g
200 g




Postup

  1. 1

    Večer pred varením som uvaril silný hovädzí vývar.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravil som si suroviny. Brusnice v kompóte domáce mi došli, tak som kúpil v Kauflande. Očistenú koreňovú zeleninu som krájal na kocky asi 1cm. Cibuľu som pokrájal na hrubšie kusy a cesnak na plátky. Z citróna som si pripravil šťavu. Slaninu som tiež pokrájal na kocky asi 1,5 cm.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A ešte mäso. To som osušil, osolil a okorenil korením štyroch farieb a posypal rascou. Pripravil som Vývar 0,7 l. Na toto množstvo mäsa to stačí.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Robil som to v liatinovom hrnci tam mám istotu, že mi to nebude na dno lepiť. Do hrnca som dal jednú lyžicu masti a slaninu. Tu som nechal škvariť tak dlho, aby slanina pustila čo najviac masti. Tiež som pridal k slanine rascu. Potom som opekal prudko mäso,( nech sa dobre uzavrie) až skoro do červena. Tak asi po sedem minút s každej strany. Opečené mäso som odložil do teplej rúry.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca po vybratí mäsa som dal koreňovú zeleninu. Ktorú som opekal až do červena.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď zelenina bola opečená, pridal som k nej cibuľu a cesnak. Nechal ďalej opekať.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zelenina s cibuľou bola už do červena, tak som dal šťavu z citróna, brusnicový kompót, slivkový lekvár, koreniny, víno a za kávovú lyžičku soli. Nechal to všetko poriadne rozvariť.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Až teraz som pridal aj mäso. Postupne prilieval vývar tak, aby mi to stále varilo a nezatavilo varenie, až som pripravené množstvo vývaru dal do hrnca. Tu je vidieť, ako sa to riadne varí.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Varil som to, až mäso bolo mäkké. Mäso som potom vybral a omáčku prepasíroval cez sitko, lyžicou riadne pritlačil nech prejde čo najviac omáčky. Tu som s hrncom dal znovu na sporák rozvariť.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď sa už omáčka znovu varila dal som do nej strúhaný perník. Až sa perník rozvaril a potom som dal tam aj mäso. Omáčka ostala riadne hustá. Perník na strúhanie som nezohnal, tak som klasicky slivkový perník oškrabal od čokolády a nechal uschnúť. Ten som potom strúhal. Celý čas varenia som nesledoval, ale celé mi to trvalo 160 minút. A počas toho varenia som uvaril aj zemiakové guľky. Zemiaky som uvaril do mäkká. Vodu som zlial a asi 1/5 vody nechal v hrnci, do toho prisypal múku. Zamiešal a prikryté nechal zapariť asi 15 minút a nechal vychladnúť. Po ochladnutí som vypracoval cesto. Z cesta som robil guľky približne jednako veľké, ktoré som uvaril vo vode.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Všetko je hotové môžem servírovať. Na tanier stehno preliať omáčkou a napokon pridať knedličky. Je to zmena vo varení králika. Pritom je to dobré. Mierne sladké, takže mate mäso s dezertom. No rozhodne už mám nariadené, že zaradiť častejšie do jedálnička. Tak želám aj vám dobrú chuť.

    Králičie stehná na čierno (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Mít tak domácího králíka, neváhám ani minutu. Krásná práce, bezva fota, králík i gulky nemají chybu, jsi šikovný! Dlouho tě tu nebylo vidět, byl jsi v teplých krajích?
haji
@Patroveckypitrs (26.4.2017 21:06)
Děkuji za nástin, dýchání v nemocnici je aktivita celkem protivná. Vítej zpět a brzké uzdravení! Jiskra tvořivosti také pomáhá, drž sa!
sracz
... akord výbornej vône a lahodnej chuti, @patroveckypitrs kamarát. ... keď sa poriadne načrie až na dno možností, vždy sa dobrý rcp nájde a potom už stačí len dobrý, ale naozaj dobrý, majster kuchár!
stanci11
tyyyyjo, to je riadne zaujímavé,,,ja milujem králika na všetky možné spôsoby takže určite vyskúšam hneď ako bude mäso :)
45678
Och Boze! Ty mas ale trpeslivost, krasny popis a uzasny vysledok, mam rada Tvoje recepty:-)
1x 45678
root
Som sklamaný, myslel som si, že to bude niečo ako mäso na čiernom pive!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1x root




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia