Králičie mäso

Králičie stehná na čierno (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept som robil ako prvotinu. Našiel som ho na nete, trochu som ho upravil podľa seba. Veľmi nám to chutilo.

5-6
porcií
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer pred varením som uvaril silný hovädzí vývar.
  2. Pripravil som si suroviny. Brusnice v kompóte domáce mi došli, tak som kúpil v Kauflande. Očistenú koreňovú zeleninu som krájal na kocky asi 1cm. Cibuľu som pokrájal na hrubšie kusy a cesnak na plátky. Z citróna som si pripravil šťavu. Slaninu som tiež pokrájal na kocky asi 1,5 cm.
  3. A ešte mäso. To som osušil, osolil a okorenil korením štyroch farieb a posypal rascou. Pripravil som Vývar 0,7 l. Na toto množstvo mäsa to stačí.
  4. Robil som to v liatinovom hrnci tam mám istotu, že mi to nebude na dno lepiť. Do hrnca som dal jednú lyžicu masti a slaninu. Tu som nechal škvariť tak dlho, aby slanina pustila čo najviac masti. Tiež som pridal k slanine rascu. Potom som opekal prudko mäso,( nech sa dobre uzavrie) až skoro do červena. Tak asi po sedem minút s každej strany. Opečené mäso som odložil do teplej rúry.
  5. Do hrnca po vybratí mäsa som dal koreňovú zeleninu. Ktorú som opekal až do červena.
  6. Keď zelenina bola opečená, pridal som k nej cibuľu a cesnak. Nechal ďalej opekať.
  7. Zelenina s cibuľou bola už do červena, tak som dal šťavu z citróna, brusnicový kompót, slivkový lekvár, koreniny, víno a za kávovú lyžičku soli. Nechal to všetko poriadne rozvariť.
  8. Až teraz som pridal aj mäso. Postupne prilieval vývar tak, aby mi to stále varilo a nezatavilo varenie, až som pripravené množstvo vývaru dal do hrnca. Tu je vidieť, ako sa to riadne varí.
  9. Varil som to, až mäso bolo mäkké. Mäso som potom vybral a omáčku prepasíroval cez sitko, lyžicou riadne pritlačil nech prejde čo najviac omáčky. Tu som s hrncom dal znovu na sporák rozvariť.
  10. Keď sa už omáčka znovu varila dal som do nej strúhaný perník. Až sa perník rozvaril a potom som dal tam aj mäso. Omáčka ostala riadne hustá. Perník na strúhanie som nezohnal, tak som klasicky slivkový perník oškrabal od čokolády a nechal uschnúť. Ten som potom strúhal. Celý čas varenia som nesledoval, ale celé mi to trvalo 160 minút. A počas toho varenia som uvaril aj zemiakové guľky. Zemiaky som uvaril do mäkká. Vodu som zlial a asi 1/5 vody nechal v hrnci, do toho prisypal múku. Zamiešal a prikryté nechal zapariť asi 15 minút a nechal vychladnúť. Po ochladnutí som vypracoval cesto. Z cesta som robil guľky približne jednako veľké, ktoré som uvaril vo vode.
  11. Všetko je hotové môžem servírovať. Na tanier stehno preliať omáčkou a napokon pridať knedličky. Je to zmena vo varení králika. Pritom je to dobré. Mierne sladké, takže mate mäso s dezertom. No rozhodne už mám nariadené, že zaradiť častejšie do jedálnička. Tak želám aj vám dobrú chuť.