Králičie mäso
Králičie stehná na čierno (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Tento recept som robil ako prvotinu. Našiel som ho na nete, trochu som ho upravil podľa
seba. Veľmi nám to chutilo.
5-6 porcií |
30 minút príprava |
160 minút tepelná úprava |
Postup
- Večer pred varením som uvaril silný hovädzí vývar.
- Pripravil som si suroviny. Brusnice v kompóte domáce mi došli, tak som kúpil v Kauflande. Očistenú koreňovú zeleninu som krájal na kocky asi 1cm. Cibuľu som pokrájal na hrubšie kusy a cesnak na plátky. Z citróna som si pripravil šťavu. Slaninu som tiež pokrájal na kocky asi 1,5 cm.
- A ešte mäso. To som osušil, osolil a okorenil korením štyroch farieb a posypal rascou. Pripravil som Vývar 0,7 l. Na toto množstvo mäsa to stačí.
- Robil som to v liatinovom hrnci tam mám istotu, že mi to nebude na dno lepiť. Do hrnca som dal jednú lyžicu masti a slaninu. Tu som nechal škvariť tak dlho, aby slanina pustila čo najviac masti. Tiež som pridal k slanine rascu. Potom som opekal prudko mäso,( nech sa dobre uzavrie) až skoro do červena. Tak asi po sedem minút s každej strany. Opečené mäso som odložil do teplej rúry.
- Do hrnca po vybratí mäsa som dal koreňovú zeleninu. Ktorú som opekal až do červena.
- Keď zelenina bola opečená, pridal som k nej cibuľu a cesnak. Nechal ďalej opekať.
- Zelenina s cibuľou bola už do červena, tak som dal šťavu z citróna, brusnicový kompót, slivkový lekvár, koreniny, víno a za kávovú lyžičku soli. Nechal to všetko poriadne rozvariť.
- Až teraz som pridal aj mäso. Postupne prilieval vývar tak, aby mi to stále varilo a nezatavilo varenie, až som pripravené množstvo vývaru dal do hrnca. Tu je vidieť, ako sa to riadne varí.
- Varil som to, až mäso bolo mäkké. Mäso som potom vybral a omáčku prepasíroval cez sitko, lyžicou riadne pritlačil nech prejde čo najviac omáčky. Tu som s hrncom dal znovu na sporák rozvariť.
- Keď sa už omáčka znovu varila dal som do nej strúhaný perník. Až sa perník rozvaril a potom som dal tam aj mäso. Omáčka ostala riadne hustá. Perník na strúhanie som nezohnal, tak som klasicky slivkový perník oškrabal od čokolády a nechal uschnúť. Ten som potom strúhal. Celý čas varenia som nesledoval, ale celé mi to trvalo 160 minút. A počas toho varenia som uvaril aj zemiakové guľky. Zemiaky som uvaril do mäkká. Vodu som zlial a asi 1/5 vody nechal v hrnci, do toho prisypal múku. Zamiešal a prikryté nechal zapariť asi 15 minút a nechal vychladnúť. Po ochladnutí som vypracoval cesto. Z cesta som robil guľky približne jednako veľké, ktoré som uvaril vo vode.
- Všetko je hotové môžem servírovať. Na tanier stehno preliať omáčkou a napokon pridať knedličky. Je to zmena vo varení králika. Pritom je to dobré. Mierne sladké, takže mate mäso s dezertom. No rozhodne už mám nariadené, že zaradiť častejšie do jedálnička. Tak želám aj vám dobrú chuť.