Králičia polievka
Králičia polievka

Králičia krémová polievka s knedličkami a pestom

Matej Homola a Lukáš Kováč
z hotela The Grand Vígľaš****, 26. marca 2020
Králičia krémová polievka s knedličkami a pestom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Polievka:
1 kg (predná časť)
250 g
250 ml
100 g
4 strúčiky
2 ks stredne veľká
100 ml
70 g
1 ks
Krupicovo–pažítkové knedličky:
250 ml
100
50 g
1 ks
hrsť
Bylinkové pesto:
hrsť
2 vetvičky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Králičie predné umyjeme a vložíme do hrnca s očistenou koreňovou zeleninou, očistenou celou cibuľou a cesnakom. Zalejeme studenou vodou, pridáme pol lyžičky soli, podľa chuti čierne korenie, nové korenie, bobkový list a dáme variť na pol druha hodiny na pomalom ohni.

  2. 2

    Vývar potom precedíme, z králika oberieme mäso, koreňovú zeleninu nakrájame. Na masle opražíme múku, zalejeme scedeným vývarom a necháme prejsť varom asi 20 minút. Potom prilejeme smotanu, biele víno, dochutíme soľou a štipkou muškátového orieška. Povaríme 15 minút a na záver vložíme do polievky nakrájané mäso a zeleninu.

  3. 3

    Krupicovo–pažítkové knedličky: Mlieko dáme variť a po zovretí k nemu za stáleho miešania pridávame krupicu, potom aj najemno nasekanú pažítku, soľ a maslo. Varíme, až kým krupica nezhustne. Do vychladnutej zmesi pridáme vajíčko a vymiesime cesto. Z cesta tvarujeme malé knedličky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na hladinu, vyberieme ich a môžeme pokvapkať roztopeným maslom.

  4. 4

    Bylinkové pesto: Do mixéra vložíme za hrsť petržlenovej vňate a lístky z dvoch vetvičiek tymianu. Pridáme asi 50 ml extra panenského olivového oleja a štipku soli. Všetko spolu vymixujeme na hladkú masu. Ak je pesto príliš husté, pridáme olivový olej.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 0 komentáre