Fazuľová omáčka
Fazuľová omáčka

Karibská fazuľa

mirkajan - fotkamirkajan, 16. novembra 2019
Karibská fazuľa
Foto: mirkajan

Toto je strašne dobrá vec, ktorá nemôže chýbať na žiadnej našej grilovačke. Obvykle to podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu, ale dá sa to Zobraziť celý popisToto je strašne dobrá vec, ktorá nemôže chýbať na žiadnej našej grilovačke. Obvykle to podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu, ale dá sa to jesť aj samotné a dnes sme to použili ako náplň na pečený zemiak (jacket potato). Recept pochádza z jednej knihy s receptami na grilovanie.

5
porcií
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Grilovacia omáčka:
115 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1/4 ČL (alebo sriracha omáčka)
500 ml
60 ml
2 PL
Na fazuľu:
500 g (alebo hnedá fazuľa)
1 ks mäsitá
1 ks
1 ks
5 strúčikov
 posekaná




Postup

  1. 1

    Fazule si namočíme deň vopred a potom uvaríme do mäkka (alebo použijeme konzervované). V originál recepte boli fazule pinto, ktoré nie vždy zoženiem (kupujem ich v zdravej výžive), keď nemám, nahrádzam ich obyčajnými hnedými fazuľami.

  2. 2

    Pripravíme si grilovaciu omáčku - v hrnci zmiešame najprv všetky suché prísady, pridáme tekuté prísady, premiešame a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme 20 minút.

    Karibská fazuľa - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám varí grilovacia omáčka, obe cibule si pokrájame na drobno, červenú papriku na kocky a cesnak posekáme na drobno. Cibuľu opražíme do sklovita na olivovom oleji, potom pridáme pokrájanú červenú papriku, chvíľu pražíme spolu s cibuľou, potom pridáme posekaný cesnak a ešte chvíľu opekáme.

  4. 4

    Pridáme scedené fazule, zalejeme grilovacou omáčkou a necháme zovrieť. Na miernom ohni varíme cca 30 min, kým sa omáčka nezahustí. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme, primiešame posekanú petržlenovú vňať a podávame - buď s grilovaným mäsom, alebo len s chlebom, my sme dnes túto fazuľovú zmes dali na rozkrojený upečený zemiak, posypali strúhankou rozmixovanou s kešu orieškami (máme doma na víkend vegánku, inak posypeme postrúhaným syrom) a nechali ešte chvíľu zapiecť.

    Karibská fazuľa - obrázok 4

Diskusia k receptu

45678
Vždy sa pobavim pri spojení, strašne dobré, teda strašné,alebo dobré? :-)) Určite tvoje jedlo je veľmi dobré , výživné a rada sa budem ním inšpirovať .
1x haji
evanaaa
Musela by som to najprv ochutnať, môže to inak byť dobré, ale tých štipľavín je tam na mňa veľa, už len jedna čl čierneho korenia je dosť, (inak, používam len biele, nie čierne), nové korenie je tiež dosť aromatické, k tomu aj mleté čili....ale komu nevadí, si dá.
chorvatka
K tym "stiplavinam : kazdé korenie ma svoje kladné stranky a cosi lieci. Este nez, zacali chemické lieky, ludia sa liecili koreninami : cierne korenie proti rakovine, stiplava paprika proti nachaldeniu, zazvor proti zapalom, cibula i cesnak vdaka syrnatym zlozkam na posilnenie imunity... nebudem vsetky menovat, ale myslim zi, ze je lepsie vratit sa k priprodnym liecivam spôsobom, ktory je pohodlnejsi a tiez chutnejsi : v jedle. "nech je tvoja potrva tvojim liekom" povedal ktorysi grecky ucenec uz pred nasim letopoctom.
haji
@mirkajan moc pěkný recept, přitahuje mě, jen budu muset "nanést na hnízdo" všechno koření. Fazulu miluju a klasika už je ohraná. Děkuji za inspiraci!
Některé nelogizmy se nás opravdu drží, u nás se říká : "jako veš košile". Začala jsem si na to dávat pozor, jde to časem vychytat. "Strašně krásné!" No ale někdy sedí: "Je to tak strašné, až je to krásné!!" haha
@chorvatka naprostý souhlas. Jen někdy se tělo šprajcne a koření dráždí. Člověk svému tělu rozumí nejlíp a také musí zkoušet co jde a co nejde. I to se mění. Před mnoha léty jsem se tak "napojila" na jalovec a cpu ho všude kam mě napadne. Jasné, že ne do buchet, haha
mata3636
Navarené, zjedené, výborné. Len ja som nedala toľko cukru a jalapeno. Ale aj tak ma kvalitne páli huba, keď dýchnem, neprežije jediný bacil 😃