Fazuľová omáčka
Karibská fazuľa
Autor receptu: mirkajan
Toto je strašne dobrá vec, ktorá nemôže chýbať na žiadnej našej grilovačke. Obvykle
to podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu, ale dá
sa to jesť aj samotné a dnes sme to použili ako náplň na pečený zemiak (jacket
potato). Recept pochádza z jednej knihy s receptami na
grilovanie.
5 porcií |
10 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazule si namočíme deň vopred a potom uvaríme do mäkka (alebo použijeme konzervované). V originál recepte boli fazule pinto, ktoré nie vždy zoženiem (kupujem ich v zdravej výžive), keď nemám, nahrádzam ich obyčajnými hnedými fazuľami.
- Pripravíme si grilovaciu omáčku - v hrnci zmiešame najprv všetky suché prísady, pridáme tekuté prísady, premiešame a privedieme k varu. Na miernom ohni varíme 20 minút.
- Kým sa nám varí grilovacia omáčka, obe cibule si pokrájame na drobno, červenú papriku na kocky a cesnak posekáme na drobno. Cibuľu opražíme do sklovita na olivovom oleji, potom pridáme pokrájanú červenú papriku, chvíľu pražíme spolu s cibuľou, potom pridáme posekaný cesnak a ešte chvíľu opekáme.
- Pridáme scedené fazule, zalejeme grilovacou omáčkou a necháme zovrieť. Na miernom ohni varíme cca 30 min, kým sa omáčka nezahustí. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme, primiešame posekanú petržlenovú vňať a podávame - buď s grilovaným mäsom, alebo len s chlebom, my sme dnes túto fazuľovú zmes dali na rozkrojený upečený zemiak, posypali strúhankou rozmixovanou s kešu orieškami (máme doma na víkend vegánku, inak posypeme postrúhaným syrom) a nechali ešte chvíľu zapiecť.