Foto: pusta
Veľmi dobrý a lacný recept do chladných dní.
porcie
príprava
na 90 °C
Suroviny
200 g |
|
500 g |
|
1 ks |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/4 CL |
|
2 CL |
|
2 ks |
|
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
250 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Fazuľu som namočila na 12 hodín do studenej vody, najlepšie na noc, vodu som zliala, dala som čerstvú vodu, priviedla do varu, scedila, týmto sa odstránia nadúvavé látky, scedenú fazuľu som pridala do horúcej vody z uvarených údených rebier, pridala som celý cesnak, bobkové listy, priviedla do varu a varila na strednom plameni, kým takmer nezmäkla, osolila som len jemne, lebo vývar z rebier je už slaný dosť,...
-
2
...pripravila som zásmažku,na oleji som orestovala cibuľu,...
-
3
...pridala som čerstvo mleté čierne korenie, krátko orestovala, pridala som múku a orestovala som ju do svetlo - žemľovej farby,...
-
4
...stiahla som panvicu z ohňa, pridala som mletú červenú sladkú papriku, rozmiešala, nariedila studenou vodou, rozmiešala do hladka, aby v zásmažke neboli žiadne hrudky,..
-
5
...zásmažku som primiešala k fazuli uvarenej vo vývare z údených rebier povarila spolu asi 15 minút, aby sa stratila múčna chuť, pridala som saturejku,zásmažkou sa všetko zahustí na konzistenciu omáčky...
-
6
...pridala som kyslú smotanu, rozmiešala,krátko spolu povarila, vypla som plameň, nechala chvíľu odstáť, ochutila som kryštálovým cukrom a octom, omáčka bola hotová.
-
7
Údené rebrá som rozsekala,...
-
8
...vložila do čistej vody, priviedla do varu a varila som ich vo vriacej vode do zmäknutia - asi 30 minút,...
-
9
..rebrá som vybrala z vody, nechala vychladnúť trocha a obrala som z nich údené mäso, vo vývare z rebier som uvarila fazuľu.
-
10
Horúcu omáčku som nabrala do hlbokých tanierov a podávala som s uvareným údeným mäskom, ktoré som obrala z rebier, k tomu som podávala krajec čerstvo upečeného chlebíka, je to lacné, sýte a veľmi chutné jedlo, ktoré zasýti a zahreje príjemnej sladko - kyslej údenej chuti.
chlieb sa nerozmočil.
máš však pravdu v tom, že sa mi sekla.
stalo sa už aj iným, aj mne, na chuti to však neubralo.
1.ocenujem ze si pouzila na uvod zaprazku,nie to lepidlo - zatrepku.
2.cesi smazia ,slovaci prazia.ukaz mi kde cech v nejakom recepte pouzije slovo zaprazka,nikde-drzi sa svojho jazyka a smazi.ja ako slovak prazim.
3.nie si jedina komu sa pridanim kyslej smotany omacka zrazi,aj mne sa to obcas stane.naprava-fazulu scedim a omacku pretiahnem ponornym mixerom,a je hladka ako zamat.
2.o možnosti spraviť smotanovú omáčku hladkou pomocou ponorného mixera tiež viem, už mi to radil v minulosti @yogicek , no nechcelo sa mi cediť fazuľu.
3. nerada robím zátrepky, aj ked sa im niekedy nevyhnem.
dakujem za ocenenie zápražky.
nič to nemení na tom, že jedlo je výborné.
nie každé jedlo je fotogenické, to predsa vieš aj ty, a sú tu aj oveľa horšie fotky, pravda, tam bez tvojej/vašej, kritiky.
no booože, sekla sa mi smotana, je tam toho...
na chuti to vôbec neuberie či????
K receptu: Temer rovnako robím aj ja, okrem vínneho octu /stačí normálny/ a tých bielych hrudiek.
www.toprecepty.sk/recept/2059-fazulova-omacka-s-udenym/...
@tatranocka , k tej adrese :
Zdroj: rodinný recept, ktorý som vložila, lebo nadišla sezona fazule. Je to typické jesenné jedlo, ktoré zasýti i zahreje a navyše je jednoduché.
Autor Autor: Meszarosovabolya
Dátum vloženia: 15.09.2010 15:16
Základné údaje:
www.toprecepty.sk/profil/137-meszarosovabolya/...
Užívateľský profil je zablokovaný
ukáž mi, kde som napísala, že som to varila teraz???
no a, pridala som po takom dlhom čase recept na varechu a s tými istými fotkami.
@jecrica , a ty sa prečo vzrušuješ???
môžeš mi vysvetliť, O AKOM KLAMSTVE tu PREDNÁŠAŠ ????
však je to môj recept, moje fotky a moje autorské práva, nikomu som recept ani fotky nevzala.
ako autorka môžem pridať kam ja sama uznám za vhodné.
mohla by si sa mi za svoje osočovanie ospravedlniť!!!
Prečítajte si,čo som napísala...stačilo pridať novú fotku,ak ste to varili teraz,lebo za 4,5 roka,odkedy ste to dali tu,už azda bola príležitosť...
Ak nebola príležitosť (aj keď tu tvrdíte...pusta, 21. apríla 2014 o 11:12
@babkamt milá, presne ako u nás, naša obľúbená, robím rovnako :-) )
tak som predpokladala,že ju varíte častejšie ako 1x za 5 rokov.Nič viac v tom nehľadajte,žiadne nadšenie pre vašu kuchyňu.
ukážte mi, kde ste to čítala???
som rada, že sa ti vydarili všetky moje recepty a boli aj chutné.
dakujem ti za pekné hodnotenie.
vážim si tvoj postoj a tvoje rady beriem za svoje. vidno, že si skvelý kuchár.
úprimne ti dakujem.
dakujem za pochvalu.
Robila som viackrát túto polievku fazuľovú s údeným rebrom/ aj len s úd. mäsom/. Chutila nám. Už som aj pozabudla na tento recept. Vyskúšam podľa tohto receptu. KK****
a vysvetlila sama. :-)
@zitar , @marika21 - dakujem vám obom.
tu v tejto mojej fazuľovej omáčke nie je žiadna múka v kyslej smotane, nerobila som zátrepku s kyslou smotenou, zahustila som zápražkou.
máš však pravdu, súhlasím s tebou, mám rovnakú skúsenosť ako ty, tiež som mala z toho nervy ako ty DDD
tak som presedlala na sladkú smotanu tiež :-)
v ostatnom tiež zdieľam úplne tvoj názor :-)
dakujem za krásnu pochvalu receptu, som rada, že aj ty robíš rovnsko túto omáčku :-)
dakujem za tvoj hodnotný a poučný komentár.