Kačacie prsia
Kačacie prsia

Kačacie prsia so zelenou šošovicou

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 4. októbra 2021
Kačacie prsia so zelenou šošovicou
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

500-600 g
1 ks
2 PL
1 PL
Šošovica:
2 hrnčeky (namočená vo vode aspoň 6 hodín)
3 hrnčeky (alebo voda)
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
4 ks
3 guľôčky
2 PL
1-2 PL
1-2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V kastróle necháme rozpustiť masť, pridáme na malé kocky nakrájanú mrkvu, bobkový list, nové korenie, klinčeky, chvíľku restujeme. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a nakrájané jablko, opečieme.

  2. 2

    Zo šošovice zlejeme vodu, v ktorej bola namočená a pridáme do kastróla. Orestujeme a zalejeme vývarom (alebo vodou), okoreníme, osolíme a necháme asi 20 minút variť. Medzičasom pridáme ocot, sójovú omáčku, med, prípadne ešte dochutíme soľou, korením. Na zahustenie primiešame najemno nastrúhaný zemiak. Potom oheň vypneme a šošovicu necháme dôjsť.

  3. 3

    Kačacie prsia: Kožu na prsiach narežeme do tvaru mriežky (pozor, do mäsa nezarezávame!) a kožou dolu položíme na rozpálenú panvicu. Nepotrebujeme tuk, pretože ten získame z kože. Osolíme, okoreníme, pridáme klinčeky a pomaly opekáme. Očistené mesiačiky jablka pridáme k mäsu na panvici. Tuk odlejeme a prilejeme sójovú omáčku, trošku vody, med. Prikryjeme pokrievkou a necháme ešte pomaličky dopiecť. Prsia neprepekáme úplne, aby nebolo mäso suché, ale pečieme ich „medium“, aby boli šťavnaté, ružové.

Diskusia k receptu