Kačacie prsia sous vide s kapustovou štrúdľou
šéfkuchár, 28. augusta 2023
Foto: Archív J. Dudu
Na tomto jedle, ktoré pripravil šéfkuchár Ján Duda, si pochutnávali herci v slovenskom filme Dokonalosť sama.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Kačacie prsia sous vide: | |
600 g |
|
2 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
20 g |
|
|
|
Kapustová štrúdľa: | |
700 g |
|
100 ml |
|
100 g |
|
5 g |
|
1,3 kg |
|
50 g |
|
30 g |
|
0,2 l |
|
100 g |
|
3 ks |
|
5 g (biely a čierny) |
|
|
|
|
|
Žihľavový prach: | |
300 g |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Umyté a osušené kačacie prsia na koži nakrájame na mriežku. Vložíme do vákuovacieho vrecka, pridáme tymian a zavákuujeme.
- 2
Vložíme do vodného kúpeľa a pripravujeme metódou sous vide pri teplote 58 °C 2,5 hodiny.
- 3
Vyberieme z obalu, šťavu zlejeme do hrnčeka a prsia sprudka opečieme kožou dole na rozpálenej panvičke do chrumkava.
- 4
Šťavu ochutíme soľou a na miernom ohni v nej povaríme na polovice pokrájaný a očistený ružičkový kel.
- 5
V druhej panvičke zohrejeme maslo, mierne osolíme a pridáme biele huby shiitake. Za stáleho miešania ich na miernom ohni necháme macerovať. Huby vyberieme na servítku, aby sa zbavili tuku, a servírujeme.
- 6
Maslo v panvičke ochutíme šťavou z kačacích pŕs a necháme zredukovať na hustejšiu omáčku.
- 7
Na štrúdľu orestujeme nastrúhanú kapustu na cibuli. Podlejeme vínom, ochutíme hnedým cukrom, osolíme, okoreníme, dochutíme brusnicami a podusíme, aby sme dosiahli hustú konzistenciu.
- 8
Po vychladnutí primiešame mleté vlašské orechy.
- 9
Lístkové cesto roztiahneme na pomúčenú dosku a naplníme pripravenou vychladnutou kapustovou zmesou.
- 10
Zabalíme, potrieme vaječným žĺtkom zmiešaným so studenou vodou, dekorujeme sezamom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °c asi 25 minút. Vyberieme a nakrájame na vhodné porcie.
Tiež kačacie prsia:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu