Kačacie prsia s čerešňovo-vínovou omáčkou a polentou
šéfkuchár hotela Sliezsky dom**** v Tatranskej Polianke, 4. júla 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
Suroviny
500 g |
|
2 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
15 ml |
|
Omáčka: | |
150 ml |
|
30 g |
|
100 g (mrkva, zeler, petržlen) |
|
100 g |
|
15 g |
|
100 ml |
|
80 g |
|
|
|
|
|
10 g |
|
(tymian, rozmarín, petržlenová vňať) |
|
(bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, badián, aníz, škorica) |
|
Pyré z červenej kapusty: | |
80 ml |
|
40 g |
|
300 g |
|
|
|
70 ml |
|
70 ml |
|
|
|
|
|
|
|
Pečená polenta s tymianom: | |
500 ml |
|
150 g |
|
50 ml |
|
35 g |
|
|
|
|
|
čerstvý |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Kačacie prsia vložíme do vákuovacieho vrecka s cesnakom, tymianom, olivovým olejom, so soľou a s korením. Vrecko zavákuujeme a varíme (sous vide) hodinu na 59 °C. Potom sprudka opečieme na panvici, aby sme získali chrumkavú krustu.
- 2
Omáčka: Na oleji restujeme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, kačacie orezky, potom pridáme paradajkový pretlak, ktorý sprudka orestujeme a zmes podlejeme červeným portským vínom. Pridáme bylinky, koreniny, vykôstkované čerešne a podlejeme podľa potreby vodou a všetko varíme aspoň 1 hodinu. Omáčku precedíme, ochutíme soľou, cukrom, prípadne korením a zľahka zahustíme Solamylom.
- 3
Pyré z červenej kapusty: Na oleji speníme cibuľu, pridáme červenú kapustu, podlejeme červeným vínom, pridáme balzamikový ocot, ochutíme soľou, cukrom a korením, podľa potreby podlejeme vodou. Varíme do úplného zmäknutia, pritom sa snažíme úplne zbaviť tekutiny varením. Potom rozmixujeme, podľa potreby dochutíme a nakoniec zjemníme creme fraiche.
- 4
Pečená polenta s tymianom: V mlieku necháme lúhovať tymian, pridáme soľ, mletý muškátový orech, biele korenie a privedieme do varu. Postupne prisypávame polentu, až kým nezískame hustú hmotu. Hotovú stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Potom ju vyklopíme na vymastený plech, uhladíme a necháme zatuhnúť. Stuhnutú nakrájame na požadované porcie a opečieme na oleji dozlata. Na zdobenie vykrojíme filety z pomaranča.
Tiež kačacie prsia:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu