Jahňacie ragú
Jahňacie ragú

Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi

Ivan Čurgali
šéfkuchár hotela Kaštieľ Mojmírovce****, 13. augusta 2019
Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Pirohy:
450 g
350 g
1 ks
1,5 KL
125 g
70 g
Ragú:
1 kg
200 g
500 g
150 g
100 ml
200 ml
5 ks
30 g
Navrch:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, zo soli a zemiakov uhnetieme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme postáť asi 10 minút.

  2. 2

    Medzitým pripravíme plnku – vymiešaním bryndze, masla a posekanej petržlenovej vňate. Mierne ju osolíme.

  3. 3

    Zemiakové cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou. Kolieska preložíme a kraje pritlačíme vidličkou. Pirohy varíme vo vode, do ktorej pridáme olej a trochu soli. Keď voda zovrie, pirohy ešte krátko povaríme. Pred podávaním pirohy prehodíme na panvici s lyžicou masla alebo kačacieho tuku.

  4. 4

    Pre bezlepkový variant nahradíme klasickú múku za mix 100 g ryžovej, 100 g kukuričnej a 100 g tapiokovej múky.

  5. 5

    Ragú: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Sprudka orestujeme na oleji, aby sa uzatvorili póry mäsa a tým bolo jemnejšie. Pridáme na kocky pokrájanú cibuľu a zeleninu. Všetko spolu restujeme, až kým sa neodvarí všetka tekutina. Pridáme pretlak, ktorý tiež chvíľu restujeme, a nakoniec všetko zalejeme vínom. Keď základ zhustne, prilejeme vývar alebo vodu tak, aby bolo mäso asi 5 cm zaliate. Pridáme bobkový list, soľ, korenie, prikryjeme a dusíme do zmäknutia. Po zmäknutí ragú dochutíme roztlačeným cesnakom, pridáme vetvičku rozmarínu a necháme ešte odpočinúť 10 minút.

  6. 6

    Ragú podávame s pirohami, kopčekom kyslej smotany a posypeme opraženou slaninou.

Diskusia k receptu

0 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: