Jahňacie ragú s bryndzovými pirohmi
šéfkuchár hotela Kaštieľ Mojmírovce****, 13. augusta 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
Suroviny
Pirohy: | |
450 g |
|
350 g |
|
1 ks |
|
1,5 KL |
|
125 g |
|
70 g |
|
|
|
Ragú: | |
1 kg |
|
200 g |
|
500 g |
|
150 g |
|
100 ml |
|
200 ml |
|
5 ks |
|
30 g |
|
|
|
|
|
|
|
Navrch: | |
|
|
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, zo soli a zemiakov uhnetieme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice a necháme postáť asi 10 minút.
- 2
Medzitým pripravíme plnku – vymiešaním bryndze, masla a posekanej petržlenovej vňate. Mierne ju osolíme.
- 3
Zemiakové cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou. Kolieska preložíme a kraje pritlačíme vidličkou. Pirohy varíme vo vode, do ktorej pridáme olej a trochu soli. Keď voda zovrie, pirohy ešte krátko povaríme. Pred podávaním pirohy prehodíme na panvici s lyžicou masla alebo kačacieho tuku.
- 4
Pre bezlepkový variant nahradíme klasickú múku za mix 100 g ryžovej, 100 g kukuričnej a 100 g tapiokovej múky.
- 5
Ragú: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Sprudka orestujeme na oleji, aby sa uzatvorili póry mäsa a tým bolo jemnejšie. Pridáme na kocky pokrájanú cibuľu a zeleninu. Všetko spolu restujeme, až kým sa neodvarí všetka tekutina. Pridáme pretlak, ktorý tiež chvíľu restujeme, a nakoniec všetko zalejeme vínom. Keď základ zhustne, prilejeme vývar alebo vodu tak, aby bolo mäso asi 5 cm zaliate. Pridáme bobkový list, soľ, korenie, prikryjeme a dusíme do zmäknutia. Po zmäknutí ragú dochutíme roztlačeným cesnakom, pridáme vetvičku rozmarínu a necháme ešte odpočinúť 10 minút.
- 6
Ragú podávame s pirohami, kopčekom kyslej smotany a posypeme opraženou slaninou.
Tiež ragú:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu