Hubová praženica fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 16. augusta 2010

...všade rastú, tak sme sa do lesa vybrali aj my a fakt rastú. Tak sme ich teda nazbierali, doviezli domov, očistili, nakrájali, nasušili, zamrazili, uvarili a potom zjedli...a pripravili sme ich takto...

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3-4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...nakrájané huby zalejeme vriacou vodou a obvaríme ich. Nakrájame cibuľku a na oleji orestujeme...

    Hubová praženica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...huby sú obvarené, tak ich scedíme a pridáme k cibuľke. Ochutíme ČMČK, sladkou mletou paprikou a soľou. TIP: do hubovej praženice nedávam aromatické korenia, aby som nepotlačil chuť a vôňu húb. Restujeme pokiaľ sa nám neodparí takmer všetka voda z húb...

    Hubová praženica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...potom pridáme 2/3 čerstvej petržlenovej vňate TIP: čerstvou petržlenovou vňaťou nešetríme, k hubám sa vynikajúco hodí a podporuje trávenie. Restujeme ešte pár minút...

    Hubová praženica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...keď sú huby hotové, pridáme vajíčka a rozmiešame ich s hubami. Praženicu má niekto rád hustejšiu a niekto nie, preto je nutné dohodnúť sa so zbytkom rodiny, ako ju spravíme...

    Hubová praženica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...keď máme hotovo, odstavíme z horáka a pridáme zbytok vňate. Podávame s čerstvým chlebíkom...dobrú chuť

    Hubová praženica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a ešte veľa, veľa menších a väčších...

    Hubová praženica (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

violetacamorova
dobrý recept, my tiež varíme huby na praženicu a nejedla by som surové neuvarené, ešte maximálne šampiňóny....
satin2
ja ich vôbec nevarím.Na oleji alebo domácej masti opražím cibuľku
do ružova,pridám očistené pokrájané huby,mletú rascu,trochu zeleninového bujonu a zakrité dusím za občasného miešania pokiaľ sa
neodparí voda.(15-20min).Potom pridám vajíčka ,pet. vňať,trochu
vegety a miešam pokiaľ zmes nezhustne........(červ.papriku nedávam)
Vtedy je to pravé hríbové.........
evusik
ja tiež hríby ováram horúcou vodou a ešte ich aj prelievam studenou až potom dusím, neviem či je to dobre, ale robila to tak moja mama.... praženička super.... a ten úlovok :-)
alexdidi
ja niektoré huby obváram(napr. podpinky-neviem si spomenúť na spisovný názov), iné zas nie...
bojar
prečo z húby variť. Poznal som človeka ktorý to robyl a jeho smaženica bola bez chti. (autor receptu asi pochádza z oblasti Topolčian, kde takto kazia huby)
sjuz
tiež predváram huby na praženicu, na chuti im to nič neuberie.
duschko
Huby neobvaram, len ich obarim vriacou vodou. Dobre scedim a sup na cibulku. Z korenin len MČK, sol a petrzlenovu vnat. Tisic ludi, tisic chuti. Tak som sa to naucil este od mojich rodicov.
enerrgizer
priznávam, zle som to napísal, nejde o varenie, ale o obvarenie...na chuti im to nič neuberie. Neobváram všetky huby, len lesné. Keď huby poriadne očistíte, skúste ich preliať vriacou vodou a v nej potom uvidíte, či je to potrebné....
jody
Ten úlovok ma teda dostal! Zajtra idem do lesa!
Čo sa týka obvárania, my to nerobíme, ale nevidím dôvod kritizovať, ak to niekto robí. A čo sa týka korenia, my k hríbom vždy pridávame kmín.
michsamant
kazdy ma svoje zvyky a svoj sposob pripravy na rozne jedla, vacsinou ani neviem preco to tak robime, pretoze sa to tak doma varilo od davna :) hubova prazenicka sa neda pokazit; pekne
bedrunka
Lesné huby pred každou prípravou prelejem vriacou vodou alebo ich na sitku strčím do vriacej vody a po chvíľke vyberiem. Ostatná príprava je podobná. Ako JODY, tiež pridávam rascu. A robili ste už hríbový paprikáš? Na cibuľke popražiť huby, pridať na kolieska zemiaky, rascu, soľ, papriku a za občasného miešania a podlievania vodou pražiť. Keď je všetko mäkké odstaviť a papkať. Pozor aby neprihorelo, radšej zvoliť mierny oheň.
oblizprst
Krásne hubárske úlovky, gratulujem. V sobotu som našla podobné, najväčší mal skoro pol kila a priemer klobúka 25 cm.
bozulka
Nevidím dôvod obvárať huby.Prepáčte,ale potom si môžem urobiť aj handru.To najlepšie sa vyleje.Viem na Slovensku je to zvykom,ale nikto mi nepovedal dôvod.Varili tak moji starí rodičia aj rodičia,teda otec lebo maminka nemala rada huby a varím výše 5O rokov aj ja.Na praženicu dávam cibuľku,rascu ,petržlenovú a celerovú vňať.Tú dávam vcelku a pred vajíčkami vyhodím.Možno mi niekto vysvetlí prečo variť alebo obvárať.Ďakujem ,huby sú krásné...
bozulka
Neberte to prosím ako kritiku,ale môj názor, tiež ma to zaujíma.
evanaaa
Bozulka, aj ja to počujem ( čítam ) prvýkrát, huby bez rozdielu len poriadne opláchnem a varím. My zasa máme radi do nich cesnak - pretlačený, nie kúsky, ale ako vidím, spôsobov je veľa. Tiež by ma zaujímalo, načo ich obárať.
hannah22
mňa mama učila že lesné huby treba preliať horúcou vodou , takto ich opláchneš od červíkov a ich exkrementov a vajíčok a ďalších nečistôt z lesa pretože tam tiež žijú slimáci a iné zvieratká, ktoré zanechávajú svoje stopy a preto to radšej robím, ale praženicu s hubami ľúúúbim ... :))
jody
červíky a iné čisté bielkoviny :-))) sa predsa udusia, nie?
enerrgizer
celkom zaujímavá diskusia...ja teda obváram, lebo po hubách lezú slimáci, behajú myši, sadajú muchy a prach, atď, atď... Viem, že tepelnou úpravou sa všetko zničí, ale ostane to tam. Keď huby obvarím, prepláchnem a scedím, tak sa to odplaví preč. Keď dávam huby mraziť, tiež ich obváram, blanšírujem (ako napríklad aj zeleninu pred mrazením)....a keď mám misu húb, tak ich obvarím všetky, časť zamrazím a ostatné idú na sporák...štatistika: zatiaľ 8 obvaria/prelejú vriacou vodou a 5 nie...
bozulka
Červavé huby nepoužívam/hoci je to protein/ a od ostatného vám pomôže iba varenie a to sa "zničí"aj dusením.Ale nakoniec to je každého vec keď to chutí ...A myslieť na to čo tam všetko na tých hubách bolo...tak by sme nesmeli jesť ale vôbec nič.Tí,ktoré pracujú alebo pracovali v potravinárstve vedia svoje.Ja osobne radšej nemyslím na to čo keby...
satin2
jedno je jasné....huby musia biť kvalitne očistené a buť predvarené,
alebo kvalitne opláchnute,či už studenou ,horúcou vodou...............
22janka22
Nádherný úlovok! Hneď by som si dala takú suchohríbovo masliakovú s kuriatkami a jemnou cesnakovou príchuťou... Popršalo nám, treba ísť na záhorie do nejakej remízy na masliaky Júj ale ste mi chute narobili...
22janka22
Inak my huby nikdy neumývame ani k nim nedávame vodu. Nikdy. Len ked ich čistíme tak bedle čistíme doma pod tým najslabším možným prúdom vody ale keby sa dostala do podhubia tak by mi mamina dala dobre po prstoch :-) Podľa mna sú najlepšie na cibulke s cesnakom a vajíčkom.
satin2
každý si spraví po svojom......a po zjedení sa cíti každý blažene.......
lucylee
nádhera, aj my takúto robíme, len huby neobvárame, super, super, super
roiboos
Mne sa zdá, že obváranie, resp. kladenie mincí do húb počas varenia malo svoj bezpečnostný účel. Ľudia si možno neboli istí "jedlosťou" nazbieraných húb. Pokiaľ ale zbierame len huby, ktoré 100percentne poznáme, podľa mňa stačí očistiť a priamo dusiť. príchute podľa gusta, samozrejme. Odporúčam knižku Huby od p. Hagaru, resp. Tajomné huby (autora si teraz nespomeniem).
jozka2
ja huby rychlo oplachnem v dvoch vodach.do niektorych receptov sa doslova ziadaju dusene,ci ich obvarame,blansirujeme,dusime teplom sa tam vsetko znici,ked davam do mrazaku 5 min.obvaram,ale napr.sampiony najprv na malinko masla dusim az zmenia farbu a stava sa skoro vydusi,potom sa mozu pouzit na cokolvek,ak ich dame varit ostanu cierne,aj na pizzu ich takto blansirujem nemam rada cierne huby na ceste.
jozka2
ano mas pravdu podpinky obvaram az potom varim,nie je jedlo take mazlave,ale dubaky je hriech obvarat.
1x altyn
julanda
Po prečítaní tých možností, čo všetko sa na povrchu húb môže nachádzať, ma už prešla chuť a asi ich ani jesť nebudem. Bez ohľadu na to, či sa umyjú, obvaria, povaria ... Už len ten pocit - fuj !
radost
@Mi ška
mám ťa rada..tak múdro..hoc taká mladá..želám požehnaný pokojom a radosťou deň..:-)
methi
Aj tebe pekny den, aj cely vikend :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha