Grécke mäsové guľky - Soutzoukakia fotorecept
Foto: kucharka
Výborné jedlo, ktoré vás navnadí na letnú dovolenku :-)) Recept je podľa Yasmin Khan z knihy Ripe Figs.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Paradajková omáčka: | |
2 PL |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
400 g |
|
2 PL |
|
150 ml vriaca |
|
1/2 KL |
|
štipka |
|
1/2 KL |
|
1/2 KL |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
|
|
|
|
Mäsové guľky: | |
300 g mleté |
|
300 g mleté (alebo bravčové) |
|
70 g |
|
hrsť |
|
2 strúčiky (posekaný) |
|
1 ks menšia (nastrúhaná) |
|
1 ks |
|
1/4 KL |
|
1/2 KL |
|
Postup
-
1
Začneme prípravou paradajkovej omáčky. Na olivovom oleji speníme posekanú cibuľu, opekáme asi 10 min do zlatova. Pridáme posekaný cesnak a opekáme. Pridáme nakrájané paradajky a zvyšok surovín. Zamiešame a prikryté varíme na strednom ohni aspoň 20 min.
-
2
Všetky suroviny na guľky zmiešame.
-
3
Zľahka si naolejujeme ruky a tvarujeme guľky. Z tejto dávky vyjde asi 20 guliek. Guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
4
Rúru vyhrejeme na 200 °C, vložíme plech s guľkami. Pečieme 10-12 min, guľky pootočíme a dopečieme do zlatova.
-
5
Upečené guľky vložíme do paradajkovej omáčky. Spolu varíme 20 min.
-
6
Podávala som s orzom. Orzo som opiekla na olivovom oleji, posolila a pokorenila, zaliala vodou (asi prst nad cestovinou) a prikryté varila 10 min. Stiahla z ohňa, premiešala a znova prikryla. Nechala odstáť až po čas podávania.
-
7
Dobrú chuť a príjemnú spomienku na Grécko.
Ďakujem dievčence, som rada, že sa recept páči. Nám doma veľmi chutí.
@afataga , ak skúsiš, daj vedieť ako chutilo...
Ty si ma teda potešila, som rada, že chutilo. A fotka tiež vyzerá super!
Ďakujem :-))
Čo si k tomu podávala?
Trochu ryze, ale zitra koupim testovinovou, mam toho dost. A pridam zakysanku s matou. To bude dalsi cista radost meho zivota :)
Aj ryža je ok. Alebo len tak s bagetou je to tiež dobré.
Pekný piatkový večer prajem.
Chcem pripraviť toto chutné jedlo.
Samozrejme. Je to to isté :-))
Dúfam, že bude chutiť!