Mäsové guľky
Mäsové guľky

Cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 2. novembra 2025
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami (fotorecept)
Foto: kucharka

Pochúťka zo Stredozemia. U nás je dosť často, obľúbené jedlo v celej rodine. Dúfam, že aj vy si pochutíte.

4-6
porcie
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1,5 kg
1 ks
1/2 ks
1/2 ks
500 g mleté
150 g mleté



Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľu a papriku opečieme na olivovom oleji. Oleja treba trochu viac. Čili papričku, ak chceme zbavíme zrniečok, prekrojíme a tiež vložíme do hrnca. Opekáme do zlatova.

    Cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky zbavíme šupky. Ja ich jednoducho prekrojím napoly a potom strúham. Lepšie sa hodia mäsité paradajky. Šťavu potom postupne pridávame do hrnca, aby sa všetko poriadne opražilo. Postupne, každú dávku jednotlivo osolíme. Opekáme a opekáme, možno aj 30 minút, až sa paradajky podobajú na hustú šťavu z pohára z obchodu :-) Keď je hotovo, omáčku trochu mixneme tyčákom.

    Cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme guľky. Zmiešame oba druhy mletého mäsa, posolíme a pokoreníme. Mokrou rukou tvarujeme guľky veľkosti orecha a ukladáme na plech. Pred pečením každú guľku pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme do zlatova, asi tak 20 minút na 180 °C. Niekto má guľky v omáčke rád mäkké a nepečie ich, len ich potom surové hádže do omáčky a opatrne mieša a varí.

    Cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvaríme si cestoviny podľa chuti. Hotové guľky vložíme do hrnca s omáčkou, aj s výpekom z pekáča. Opatrne premiešame. A pár minút na slabom ohni dovaríme. Zmiešame s cestovinami. Hotovo.

    Cestoviny s paradajkovou omáčkou a mäsovými guľkami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
Dnes ti ide karta :-), ty si ako ja, co sa da, pecies v rure. Je to menej roboty a je to vsetko naraz. Ja tak robim aj obaleny karfiol. Jedlo vyborne, o tom nepochybujem a ta finta ako zbavit paradjky supky je super. Poznam, pouzivam.
kucharka
@afataga (2.11.2025 18:25)
Ďakujem. Rúra je dobrá vec :-)
Karfiol v rúre robievam ako prílohu, do šalátov .. atď. Ale obalovaný sa mi zdá trošku "natvrdší" … obalovaný mi chutí dobre opečený o oleji …