Mäsové guľky

Grécke mäsové guľky - Soutzoukakia (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Výborné jedlo, ktoré vás navnadí na letnú dovolenku :-)) Recept je podľa Yasmin Khan z knihy Ripe Figs.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme prípravou paradajkovej omáčky. Na olivovom oleji speníme posekanú cibuľu, opekáme asi 10 min do zlatova. Pridáme posekaný cesnak a opekáme. Pridáme nakrájané paradajky a zvyšok surovín. Zamiešame a prikryté varíme na strednom ohni aspoň 20 min.
  2. Všetky suroviny na guľky zmiešame.
  3. Zľahka si naolejujeme ruky a tvarujeme guľky. Z tejto dávky vyjde asi 20 guliek. Guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Rúru vyhrejeme na 200 °C, vložíme plech s guľkami. Pečieme 10-12 min, guľky pootočíme a dopečieme do zlatova.
  5. Upečené guľky vložíme do paradajkovej omáčky. Spolu varíme 20 min.
  6. Podávala som s orzom. Orzo som opiekla na olivovom oleji, posolila a pokorenila, zaliala vodou (asi prst nad cestovinou) a prikryté varila 10 min. Stiahla z ohňa, premiešala a znova prikryla. Nechala odstáť až po čas podávania.
  7. Dobrú chuť a príjemnú spomienku na Grécko.