Mäsové guľky
Grécke mäsové guľky - Soutzoukakia (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Výborné jedlo, ktoré vás navnadí na letnú dovolenku :-))
Recept je podľa Yasmin Khan z knihy Ripe Figs.
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Začneme prípravou paradajkovej omáčky. Na olivovom oleji speníme posekanú cibuľu, opekáme asi 10 min do zlatova. Pridáme posekaný cesnak a opekáme. Pridáme nakrájané paradajky a zvyšok surovín. Zamiešame a prikryté varíme na strednom ohni aspoň 20 min.
- Všetky suroviny na guľky zmiešame.
- Zľahka si naolejujeme ruky a tvarujeme guľky. Z tejto dávky vyjde asi 20 guliek. Guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rúru vyhrejeme na 200 °C, vložíme plech s guľkami. Pečieme 10-12 min, guľky pootočíme a dopečieme do zlatova.
- Upečené guľky vložíme do paradajkovej omáčky. Spolu varíme 20 min.
- Podávala som s orzom. Orzo som opiekla na olivovom oleji, posolila a pokorenila, zaliala vodou (asi prst nad cestovinou) a prikryté varila 10 min. Stiahla z ohňa, premiešala a znova prikryla. Nechala odstáť až po čas podávania.
- Dobrú chuť a príjemnú spomienku na Grécko.