Gnocchi s hovädzím ragú

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Gnocchi: Zemiaky uvaríme alebo upečieme do mäkka. Ešte zatepla ich ošúpeme a prepasírujeme cez lis na zemiaky. Pridáme múku, vajce, štipku strúhaného muškátového orieška a soli. Zľahka rukami vypracujeme jemné, pružné cesto. Rozdelíme ho na 6 častí, ktoré postupne rukami vyšúľame na valčeky s hrúbkou asi 2 cm.
  2. Cesto priebežne posýpame múkou, aby sa nelepilo. Valčeky pokrájame na 3 cm kúsky. Hotové gnocchi varíme v posolenej vode asi 3 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
  3. Ragú: Rúru rozohrejeme na 220 stupňov Celzia. Do veľkého kastróla dáme olej, pridáme posekané chvosty (alebo mäso z lýtka), posolíme, okoreníme a opečieme dohneda. Pridáme na kúsky pokrájanú mrkvu, cibuľu, zeler, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Podlejeme červeným vínom, paradajkami z konzervy aj so šťavou a polovičným množstvom vývaru. Prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre asi 2 hodiny (kým mäso nejde ľahko od kosti).
  4. Prípadne podlievame, šťava sa bude hodiť. Mäso vyberieme a necháme vychladnúť. Šťavu prepasírujeme do menšieho kastróla. Z chvostov oberieme mäso a dáme ho do šťavy. Vmiešame čerstvo uvarené gnocchi, petržlenovú vňať, posolíme a okoreníme. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme postrúhaným parmezánom.