Pečená zelenina
Pečená zelenina

Gjuveč na piatok (fotopostup)

tejaja - bez fotkytejaja, 23. februára 2024
Gjuveč na piatok (fotopostup)
Foto: tejaja

Tento recept som dostala kedysi dávno od svojej priateľky - Bulharky. Robievali ho doma v piatok, kedysi sa v piatok dodržiaval pôst a mäso Zobraziť celý popisTento recept som dostala kedysi dávno od svojej priateľky - Bulharky. Robievali ho doma v piatok, kedysi sa v piatok dodržiaval pôst a mäso sa nejedlo, preto je bez mäsa. Toto jedlo si nás získalo hneď prvýkrát. Jednoduché na prípravu s vynikajúcim chuťovým zážitkom na konci prípravy. Kto má rád zeleninu, určite si príde na svoje.

4-6
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
3 ks
400 g
1 ks
1 ks malá
4 ks
3 ks
1 bal. (500 g)
50 ml
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na osminky, príp. štvrtiny, podľa veľkosti. Dáme na plech na pečenie s vyšším okrajom, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Navrch zemiakov rozsypeme na mesiačiky narezanú cibuľu. Polejeme olejom a posolíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 minút.

    Gjuveč na piatok (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Potom vyberieme a vrch navrstvíme nakrájanú fazuľku. Nemiešame! Opäť dáme do rúry na 15 minút.

    Gjuveč na piatok (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Opäť vyberieme a posypeme na kocky nakrájanou cuketou a baklažánom. Pečieme ďalších 15 minút.

    Gjuveč na piatok (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Vyberieme a navrch rozložíme na kocky nakrájané paradajky a na pásiky narezanú papriku.

    Gjuveč na piatok (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Polejeme paradajkovým pyré a posledný raz vložíme na 15 minút do rúry piecť.

    Gjuveč na piatok (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme a môžeme porciovať na taniere. Na tanieri posypeme nasekanou bazalkou a ihneď podávame.

  7. 7

    Poznámka: Je dôležité zeleninu počas celej prípravy nemiešať. Vždy len po 15 minútach vyberieme, posypeme ďalším druhom zeleniny a vložíme späť do rúry na ďalších 15 minút. Solíme len zemiaky, potom už žiadnu zeleninu nesolíme. Bazalku nenahradzujeme inou bylinkou. Ak nemáme bazalku, nedáme žiadnu bylinku. Iná bylinka sa skutočne nehodí, nie je to ono.

Diskusia k receptu

farbuska
Jedlo sa mi veľmi pozdáva, určite ho vyskúšam. Možno doplním nejakými vňaťkami alebo bylinkami, tie sa mo k zelenine takmer vždy žiadajú. Ďakujem za recept.
tejaja
@farbuska (23.2.2024 14:01) Nebudete sklamaná. Len treba dodržať to NEMIEŠAŤ a nič nesoliť, len zemiaky. Čo sa týka byliniek, má sa použiť na posypanie hotového pokrmu sekaná bazalka, v žiadnom prípade nepoužite inú bylinku a nevmiešavajte ju počas pečenia, len na hotový pokrm v tanieri. Nepísala som tú bazalku, lebo teraz ju nemám, až na jar, a nájde sa zase nejaký rýpal, ktorý bude kritizovať, že na fotke bazalku nemám. Ale na základe vášho komentáru ju idem dopísať.
Takže ešte raz, nijakú inú bylinku, len bazalku a len na hotové jedlo. Inou bylinkou sa jedlo skutočne pokazí. Mám to odskúšané.

tejaja
@kucharka (23.2.2024 19:38) Tým, že sa zelenina nemieša, chute v šťave zelenín prechádzajú pekne z vrchnej zeleniny k tým spodným vrstvám a nič sa zbytočne nevyparuje. Miešaním umožníme vode lepšie sa vyparovať. Skutočne to nebude ono. Baklažán pekne ochutí všetku zeleninu pod sebou. Na to ma pred rokmi upozorňovala kamarátka-Bulharka a ja to dodržiavam. Oplatí sa to. Nepoznám lepších kuchárov na zeleninu, ako sú Bulhari.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia