Osie hniezda
Osie hniezda

Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. marca 2022
Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept)
Foto: cesminaz

Najlepšie kysnuté kakaové osie hniezda aké som kedy jedla. Ich výnimočná chuť pochádza z kombinácie kakaa a anízu. Tá kombinácia je jednoducho neskutočne Zobraziť celý popisNajlepšie kysnuté kakaové osie hniezda aké som kedy jedla. Ich výnimočná chuť pochádza z kombinácie kakaa a anízu. Tá kombinácia je jednoducho neskutočne dobrá🤩
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

14 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
cca 4,5 dl
1 dl
1 dl
1 ks
42 g čerstvé
1 bal. (10 g)
1 PL
Plnka:
2 dl
2 dl
4 PL tmavé
2 PL
1 dl
75 ml
Na potretie:
1 ks
trocha
Na poliatie po upečení:
1 dl
1 bal.




Postup

  1. 1

    Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva premiešame v mise lyžicou. Potom pridáme olej, bielok, jogurt a v 3 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už pomaly začína oddeľovať od misy. Cesto pomocou trochy múky nakoniec krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme 1 hodinu kysnúť.

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme všetko potrebné na plnku. Zmiešame oba cukry, kakao a mletý aníz. Ďalej budeme potrebovať aj olej na potretie cesta a pokvapkanie plnky.

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na dosku a vyvaľkáme na veľký tenší kruh. Natrieme 1/2 dl oleja a rovnomerne posypeme plnkou.

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na plnku porozsýpame strúhanku, ktorá zabráni vytečeniu plnky a udrží ju vlastne na svojom mieste, čím zostane krásne vláčna😉🤩 Následne popolievame zvyšnými 25 ml oleja a cesto zľahka skrútime do závinu. Závin nakoniec pokrájame na kúsky hrubé na 2 prsty👍 Mne vyšlo 14 ks.

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slimáky pokladieme na plech s papierom a ich boky natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami mlieka. Koláče dáme ihneď piecť do vopred rozohriatej rúry na 190 °C na 20 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak👍🙂

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ihneď po vybratí z rúry ešte horúce koláče pozalievame trochou teplého mlieka, v ktorom sme už vopred rozpustili vanilkový cukor. Na každý koláč zo 2-3 PL úplne stačí👍 Takto navlhčené koláče nakoniec necháme vychladnúť👍🙂

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú jednoducho fantastické!!! Cesto ľahučké a jemné🙂 Plnka úžasne chutná, aromatická, s čokoládovou chuťou a je krásne šťavnatá.

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na povrchu koláčov je plnka sem-tam príjemne chrumkavá, čo fantasticky ladí s jemným cestom a vláčnym vnútrom😍👌 Prajem dobrú chuť!

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Fantasticky vláčne kakaovo-anízové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Jejda, osie hniezda s kakaom, anízom a ještě s přelivem, aby byly vláčnější. Aj slza mi ukápla, sliny tečú.... Krásná práce, skvělá dobrota. Hmmmm Super recept, super chut!
helena64
....osie hniezda som piekla iba raz, veľmi dávno, nebola som s nimi nejak spokojná a tak som ich už nerobila. Ale tieto vyzerajú úžasne, pekne zatočené a aníz dodá zvláštnu chuť. Perfektná práca. Ďakujem za nahliadnutie a skúsim.
danila
neodolala som musela som vyskúšať, sú famózne :-), do mlieka na polievanie som pridala trocha rumovej arómy, no fantázia...hneď horúce som si musela dať, také sú dobré :-)
kucharka
Všetko kde je aníz mám rada, už sa teším ako ich niekedy urobím. Ja tiež odjakživa potieram kysnuté pečivo ( buchty, briošky, hniezda… ) mliekom, sú potom vláčne a jemné.
Pekný deň.
cesminaz
@helena64 (29.3.2022 12:59)

Len smelo skús, určite neolutuješ, sú fantastické!! Verím že ked raz skúsiš, tak ich budeš už robiť stále🙂 Po skúške daj vedieť prosím.
cesminaz
@danila (2.4.2022 10:48)

Dakujem krásne za tvoju odozvu aj s fotkou😊 Velmi sa teším, že si bola spokojná a že koláče chutili. Pekne pozdravujem!
1x danila
cesminaz
@kucharka (3.4.2022 16:58)

Milá @kucharka verím, že vám tieto koláče budú chutiť. My ich zbožňujeme 😊 človek je vymazaný od plnky po celých lícach😂
helena64
Milá cesminaz, tak som nedávno upiekla kakaovo anízové osie hniezda a ozaj sú vynikajúce. Nikde som sa nestretla s poliatím mliekom po upečení a to im ozaj dodá vláčnosť až tak, že môj syn si pre nich prišiel až o 4 dni a veľmi si ich pochvaľoval, veľmi mu chutili a hneď mam upiecť ďalšie. Ďakujeeem za nahliadnutie receptu a želám všetko dobre.
cesminaz
@helena64 (24.4.2022 14:25)

Dakujem krásne za takú milú odozvu🥰 Teším sa, že koláče chutia! To mlieko naozaj spraví svoje, aj nám tieto koláče velmi chutia. Ja zvyknem aj muffiny namáčať do teplého mlieka hneď po upečení a poviem ti, že ich chuť a vláčnosť je fantastická!!! Pekný deň👍
helena64
Milá cesminaz, zase som "musela" upiecť osie hniezda, odvtedy už tretikrát, raz so škoricou. Nesmierne chutili susedovcom s piatimi deťmi, dve sú z UA. Ešte raz ďakujem.
cesminaz
@helena64 (8.5.2022 18:09)

😊 velmi ma teší tvoja odozva a aj to, že susedom chutilo👍 Dakujem za správu a pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia