Pistáciové osie hniezda fotorecept
Moji kolegovia milujú kysnuté koláče! Aj keď po klasických škoricových hniezdach sa vždy zapráši, chcelo to zmenu a tak vznikli tieto - pistáciové. Zobraziť celý popisMoji kolegovia milujú kysnuté koláče! Aj keď po klasických škoricových hniezdach sa vždy zapráši, chcelo to zmenu a tak vznikli tieto - pistáciové. A veru zmizli rovnako rýchlo :-)
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
270 ml vlažné |
|
21 g čerstvé |
|
250 g |
|
250 g |
|
štipka |
|
50 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
Náplň: | |
200 g |
|
250 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti (pomleté a nasekané) |
|
Glazúra: | |
250 g |
|
180 g |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
- 2
Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.
- 3
Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
- 4
Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a pastu spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10 minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.
- 5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou a posypeme mletými/sekanými pistáciami (časť si necháme na zdobenie po upečení). Cesto zrolujeme a nakrájame na kolieska široké asi 2,5 cm.
- 6
Formu na pečenie s vysokým okrajom vymažeme trochou masla (alebo vystelieme papierom na pečenie) a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť na tesno, inak hrozí, že sa vysušia.
- 7
Koláče necháme pol hodiny podkysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!
- 8
Po upečení ešte teplé, nie horúce, polejeme glazúrou a posypeme zvyškom pistácii alebo sušenými malinami. Glazúru si pripravíme nasledovne: Najprv si ručným mixérom rozmixujeme dohladka mascarpone. Prisypeme cukor a dôkladne zmiešame. Prilejeme mlieko postupne po lyžiciach. Tu už môžete mixér nahradiť metličkou alebo mixujte na najnižších otáčkach, aby sa vám mascarpone nezrazilo. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu a citrónovú šťavu podľa chuti (môžeme ju úplne vynechať).
Tiež osie hniezda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu