Osie hniezda
Osie hniezda

Pistáciové osie hniezda fotorecept

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 22. septembra 2025

Moji kolegovia milujú kysnuté koláče! Aj keď po klasických škoricových hniezdach sa vždy zapráši, chcelo to zmenu a tak vznikli tieto - pistáciové. Zobraziť celý popisMoji kolegovia milujú kysnuté koláče! Aj keď po klasických škoricových hniezdach sa vždy zapráši, chcelo to zmenu a tak vznikli tieto - pistáciové. A veru zmizli rovnako rýchlo :-)

20
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
270 ml vlažné
21 g čerstvé
250 g
250 g
štipka
50 g
1 ks
50 g
Náplň:
200 g
250 g
2 PL
podľa chuti (pomleté a nasekané)
Glazúra:
250 g
180 g
3 PL
1 PL



Postup

  1. 1

    Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.

  2. 2

    Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.

  3. 3

    Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.

  4. 4

    Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a pastu spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10 minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.

  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou a posypeme mletými/sekanými pistáciami (časť si necháme na zdobenie po upečení). Cesto zrolujeme a nakrájame na kolieska široké asi 2,5 cm.

    Pistáciové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Formu na pečenie s vysokým okrajom vymažeme trochou masla (alebo vystelieme papierom na pečenie) a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť na tesno, inak hrozí, že sa vysušia.


    Pistáciové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče necháme pol hodiny podkysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!

    Pistáciové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po upečení ešte teplé, nie horúce, polejeme glazúrou a posypeme zvyškom pistácii alebo sušenými malinami. Glazúru si pripravíme nasledovne: Najprv si ručným mixérom rozmixujeme dohladka mascarpone. Prisypeme cukor a dôkladne zmiešame. Prilejeme mlieko postupne po lyžiciach. Tu už môžete mixér nahradiť metličkou alebo mixujte na najnižších otáčkach, aby sa vám mascarpone nezrazilo. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu a citrónovú šťavu podľa chuti (môžeme ju úplne vynechať).

    Pistáciové osie hniezda (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu