Dusené plnené zemiaky s paradajkovou šťavou fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Tento recept je z kuchárskej knihy. Ktorú som zdedil po mame, je to kniha z rokov 70. Sú tam niektoré moc dobré recepty, niektoré Zobraziť celý popisTento recept je z kuchárskej knihy. Ktorú som zdedil po mame, je to kniha z rokov 70. Sú tam niektoré moc dobré recepty, niektoré som málo upravil. Ako aj tento, ale jadro ostalo. Miesto bravčového mäsa som použil morčacie mäso a miesto podliať vodou, som podlial hovädzím vývarom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g mleté |
|
50 g prerastená |
|
1 ks starší |
|
150 ml |
|
5 strúčikov |
|
2 ks veľká |
|
1 ks |
|
100 g (odrezky) |
|
2 PL |
|
|
|
150 g |
|
400 ml (z mäsa a zeleniny) |
|
Koreniny: | |
1 KL |
|
|
|
2 KL |
|
2 PL |
|
|
|
4 ks |
|
7 ks |
|
2 ks |
|
Hlavná zložka: | |
8 - 9 veľkých ks |
|
Postup
-
1
Ako prvé si podusím na 1 PL masti 1 cibuľu, slaninu a cesnak a nechám ochladnúť. Všetko krájam na hrubo aj tak to pôjde zomlieť.
-
2
Rožok polejem mliekom nechám postáť.
-
3
Teraz si očistím zemiaky a na oboch koncoch zrežem. Z jednej zrezanej časti vydlabem jamku. No aby mi steny ostali aspoň 0,5 cm hrubé a spodok aspoň 1 cm. Ja som to robil čajovou lyžicou, dobre to išlo. Prstami osolím zemiaky opatrne, lebo mám vývar slaný.
-
4
V mlynčeku na mäso zomeliem mäso, rožok vytlačený z mlieka a chladnú cibuľu s cesnakom a slaninou. Tak aj asi 100 g výrezu zo zemiakov. Osolím, okorením, pridám majorán, petržlenovú vňať, 1KL rasce a vajce. Dobre to premiešam. Ak je to moc riedke tak to zahustím strúhankou.
-
5
Naplním zemiaky, tak nech to je trochu kopcom.
-
6
Vyberte hrniec, ktorý nelepí na dno. Ja som použil liatinový. Do neho som dal druhu lyžicu masti roztopiť. Na to druhú pokrájanú cibuľu na drobno a druhu KL rasce.
-
7
Keď je cibuľa udusená na bledo hnedo, tak uložím do hrnca zemiaky s plnkou hore. Chvíľu pečiem a zalejem vývarom. Nechám to rozvariť a potom uberiem, nech sa to tichučko varí. Toho vývaru treba tak do 3/4 zemiakov na výšku. Pridám tam nové korenie, čierne korenie celé a bobový list.
-
8
Po 15 minútach varenia pridám paradajkový pretlak. Varím ďalších 15 minút. Potom vypnem a nechám asi 10 až 15 minút postať. Všetko je komplet hotové.
-
9
Paradajková šťava je veľmi dobrá, zemiaky mäkké a ochutené plnkou a paradajkovou šťavou. Môžem servírovať. Na tanier dám zemiaky podľa hladu, jeden, dva, alebo tri. Polejem paradajkovou šťavou a môžem obedovať. Želám aj vám dobrú chuť.
-
10
Čo mi zvýšili suroviny som zomlel, ochutil a upiekol v rúre na plechu. To bol ako zákusok. Ešte dodám: tieto zemiaky plním aj vajcom s kolieskom klobásy a omáčka je kôprová aj to je tiež dobré. To do vývaru dám kôpor a zalejem sladkou smotanou. Postup ten istý, len menej práce s plnkou. To je pre @Bembo, keď nemá rád paradajkové.
Diskusia k receptu